Учора відбулася чергова зустріч Тристоронньої контактної групи. Попередня була тиждень тому. За її підсумками Леонід Кучма, котрий брав участь у переговорах від України, повідомив, що представники окремих районів Донецької й Луганської областей не виконують рекомендації ні щодо дотримання режиму тиші, ні щодо обміну незаконно утримуваними особами.

Самопроголошені лідери «Донецької народної республіки» відмовляються визнавати зміни української Конституції, що стосуються «особливого порядку місцевого самоврядування» тимчасово окупованих територій Донбасу. Як повідомляє «Цензор.НЕТ», про це йдеться в офіційній заяві керівника делегації «ДНР» у Мінській контактній групі глави «парламенту ДНР» Дениса Пушиліна, яку він оприлюднив сьогодні в підконтрольних сепаратистам ЗМІ.
За словами Пушиліна, контактній групі сепаратисти запропонують власний варіант змін Конституції України. (На момент, коли верстався номер газети, подробиці зустрічі в Мінську ще не були відомі).
Поки в столиці Білорусі триває словесна боротьба за пріоритетність і послідовність виконання сторонами пунктів Мінських домовленостей, на передовій знову заговорила великокаліберна зброя.
Гібриди інтенсивно обстрілюють наші позиції на донецькому й маріупольському напрямках, застосовуючи 82-міліметрові міномети й навіть танки. Як і раніше гаряче в районі донецького аеропорту. На цьому напрямку терористи стягують до лінії фронту заборонені Мінськими домовленостями САУ «Гвоздика», «Гради», бронетехніку, гармати. Згідно з оперативними даними групи «ІС», на території танкового полігона, що входить в «навчальний центр бойовиків «Торез», проведені навчання танкових підрозділів 5-ї мотострілкової бригади «міністерства оборони ДНР»: «Основним завданням навчань було проведення бойових стрільб танковими підрозділами й відпрацьовування злагодженості, а також відпрацьовування дій органів керування «військами ДНР» при наступі», — написав у Фейсбуці координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
В епіцентрі обстрілів проросійських найманців за минулу добу (дані на 27.01) опинилися сили АТО в районі Мар’їнки й Красногорівки, повідомив прес-офіцер оперативно-тактичного угруповання Маріуполя Олександр Кіндсфатер.
За його словами, на лінії розмежування в районі цих населених пунктів у бойовиків проходить постійна ротація особового складу. «Тож, вони обкатують нові підрозділи у бойових умовах і з’ясовують розміщення наших вогневих точок», — підкреслив Кіндсфатер. І додав, що противник активізувався, щойно спостерігачі місії ОБСЄ залишили цей район.
Зокрема, за його словами, вчора проросійські найманці почали обстріли відразу після того, як представники ОБСЄ залишити місце розташування терористів, де вони перебували протягом дня.
У свою чергу заступник голови Спеціальної моніторингової місії Олександр Хуг, виступаючи вчора в Києві під час круглого столу «Україна в пріоритетах головування Німеччини в ОБСЄ», заявив, що на цю мить інтенсивність конфлікту на Донбасі значно менша, але є випадки «бойового конфлікту».
«Порушення законодавства ще має місце, порушення домовленостей теж є. Сподіваюся, що ми досягнемо стабільних принципів вирішення конфлікту», — сказав він. Хуг завірив: представники СММ і далі обговорюватимуть питання відведення важких озброєнь із зони конфлікту, що є важливою складовою стабілізації ситуації.