Як правильно нарахувати зарплату медикам та освітянам, як передати і прийняти соціальні заклади у власність громади — ці та інші питання від початку нинішнього року доводиться вирішувати керівникам об’єднаних громад Рівненщини. Вкотре до вирішення цих проблем долучилися робочі тематичні групи з питань децентралізації та Офіс реформ у Рівненській області. Спочатку напрацювали механізм передачі та приймання освітніх і медичних закладів у власність громади. Але з якого фонду нараховувати зарплату працівникам, фахівці довго дискутували. В результаті знайшли варіант: громади на місяць або на три місяці передадуть медичну субвенцію на первинну медичну допомогу, яку вже отримали від держави, на район. У такий спосіб жоден працівник не постраждає і вчасно отримає зарплату.
В освітній галузі проблем виявилось менше. Всі працівники у повному обсязі, вчасно отримають гроші, нарахування вже здійснили.
Проте сфера соціального захисту і надалі залишається проблемною, і потрібна допомога держави. Скажімо, щоб соціальні фахівці могли самі нараховувати соцвиплати, потрібне спеціальне програмне забезпечення, а його надає виключно держава і централізовано. Тож поки що всі нарахування здійснюватимуться, як і раніше, через районні соціальні служби, —повідомили в Офісі реформ Рівненської області.

Рівне.