Міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що російська сторона «специфічно» читає міжнародні документи. «Так само, як Мінські домовленості, Будапештський меморандум у Москві читають також із кінця і вже дуже вибірково», — цитує міністра «Інтерфакс-Україна». 

 

Така заява Клімкіна стала відповіддю на слова глави зовнішньополітичного відомства РФ Сергія Лаврова: мовляв, Росія «не порушувала» Будапештський меморандум, бо він нібито «містить єдине зобов’язання — не застосовувати проти України ядерну зброю», а цього ніхто й не робив і жодних погроз застосувати ядерну зброю щодо України не лунало.


Отож Павло Клімкін запропонував представникам російської влади ще раз «уважно перечитати весь текст Будапештського меморандуму і переконатися, що він складається не лише з пунктів 4 та 5, де згадується про ядерну зброю». Росія «порушила і надалі порушує п. 1 Будапештського меморандуму, яким зобов’язувалася поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. Росія порушила і надалі порушує п. 2 меморандуму, де вона підтвердила, що ніяка її зброя ніколи не використовуватиметься проти України», наголосив міністр.


З огляду на московські заяви Україна знову пропонує провести консультації за участі представників усіх країн Будапештського меморандуму. «Упевнений, що це буде прекрасна можливість для представників російської влади прочитати текст меморандуму від початку і до кінця», — зауважив Павло Клімкін.