Церемонія відкриття відбулася за участі керівника групи міжпарламентських зв’язків з Латвійською Республікою Верховної Ради України Олександра Кодоли («Народний фронт»), Надзвичайного і Повноважного Посла Латвії в Україні Юріса Пойканса, почесного консула Латвії Олени Вишнякової, депутатів Сейму Латвії, представників Міністерства закордонних справ України, керівників міста та області.

«На сьогодні стосунки між нашими країнами і окремими регіонами досягли такого рівня, що стала можливою поява такої важливої дипломатичної інституції, як почесне консульство Латвійської Республіки в Чернігові. Сподіваюсь, що ця дипломатична установа дозволить українцям та латвійцям дізнатися ще більше про наші країни та зробить економічні, торговельні, соціальні зв’язки міцнішими. Ми вже намітили перспективні плани щодо подальшої співпраці між латвійською і українською сторонами. Зокрема, ми розпочали роботу зі встановлення побратимських відносин Ніжина з одним із міст Латвії», — прокоментував подію Олександр Кодола.
У свою чергу почесний консул Латвійської Республіки Олена Вишнякова подякувала усім причетним до процесів розбудови дружніх взаємовідносин Латвії та України, і, зокрема, народному депутату Олександру Кодолі за плідну співпрацю та висловила сподівання, що з появою консульства мости дружби між нашими державами стануть ще 
міцнішими.
Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс відзначив, що посилюватиметься співпраця між українськими містами та містами-побратимами з Латвії, а почесні консульства Латвія планує також відкрити в Харкові й Тернополі. Посол висловив захоплення українським народом, який героїчно бореться проти російського агресора.
Цього року Латвія організовує два табори для українських дітей, чиї батьки загинули в АТО, тренінги для українських психологів, які працюватимуть з людьми, що їх безпосередньо торкнулася війна, заходи з реабілітації українських військових.

Цитата 

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс: «Реальна боротьба за незалежність вашої держави триває саме сьогодні. І ми вдячні вам, за те що вистояли в цій складній ситуації. Ми, як ніхто, розуміємо, які випробування випадають на долю України».

 

 

 

На знімку: почесний консул Латвії Олена Вишнякова, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс, народний депутат України Олександр Кодола (зліва направо).

Фото прес-служби народного депутата України Олександра Кодоли.