Парламентська асамблея схвалила резолюцію, в якій визнала законною практику впровадження санкцій проти депутатів, які відвідують окуповані території, в тому числі Крим і не підконтрольну Києву територію Донбасу. Водночас ПАРЄ висловила «жаль» з приводу існування «чорних списків» парламентаріїв, проте заявила про припустимість заборони в’їзду для парламентаріїв, які перед тим «порушили законодавство держави щодо в’їзду на її територію».

 

«Євродепутати зобов’язані діяти згідно з національним законодавством, — прокоментував резолюцію заступник голови української делегації в ПАРЄ Георгій Логвинській на своїй сторінці у Фейсбук. — Якщо написано, що в’їзд на окуповану територію або в район АТО лише з дозволу влади України — значить, будь ласка, отримай дозвіл і лише потім плануй поїздку. В’їхав без дозволу — неси відповідальність. За нашим законодавством — кримінальну».


Як відзначають наші депутати, початковий проект вищезгаданої резолюції був для України катастрофічним. Його розробником виступив голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ і глава російської делегації в ПАРЄ Олексій Пушков. Резолюція мала на меті засудити практику «чорних списків» для зарубіжних політиків, які відвідали Крим чи зону АТО без узгоджень з Києвом. Проте російська делегація захищати свою резолюцію у Страсбург не приїхала. При цьому Пушков був переконаний, що «за відсутності Росії ПАРЄ перейде до тиску на Україну: в Європі багато хто роздратований жахливою корупцією і фіктивністю українських реформ». Саме такий запис він зробив на своїй сторінці у Твіттері. Отож резолюцію представляв іспанець Аркадіо Діаз Техера, один із небагатьох, хто голосував проти запровадження санкцій стосовно російської делегації в ПАРЄ. Проте спільними зусиллями українських і грузинських депутатів до резолюції вдалося внести правки, які перетворили документ з антиукраїнського на такий, що підтримує дії офіційного Києва.


Окрім того, депутати знову згадали про свою колегу Надію Савченко, яка нині перебуває під судом в РФ. Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Віра Савченко, делегати ПАРЄ підписали декларацію, що надає генеральному секретарю РЄ Турбйорну Ягланду повноваження забезпечити діалог між президентами України та Росії без посередників стосовно обміну військовополоненими, зокрема це стосується і Надії Савченко.


До речі, новообраний голова ПАРЄ іспанець Педро Аграмунт у першому ж виступі на новій посаді наголосив на необхідності звільнити Надію Савченко і закликав Росію сприяти відновленню контролю України над її територіями. «Ситуація в Україні залишається дуже небезпечною. У регіонах, підконтрольних сепаратистам, повідомляють про серйозні порушення прав людини. Раді Європи мають надати доступ до цих територій для подальшого розслідування», — цитує Педро Аграмунта «Радіо Свобода».

«Конфлікт в Україні, який уже забрав понад дев’ять тисяч життів і зруйнував сотні сімей, має припинитися», — додав він.


Варто зауважити, що розгляд ситуації в Україні на зимовій сесії ПАРЄ в порядку денному взагалі не стояв. У ПАРЄ вирішили відкласти моніторингову доповідь стосовно функціонування демократичних інституцій в Україні щонайменше до осені. «Розгляд доповіді по Україні в період перетворень, коли до Ради лише подана конституційна реформа, — точно не найкращий час», — зауважив «Європейській правді» доповідач з українського питання іспанський депутат Хорді Шукла. Проте українська тематика все одно залишається домінуючою. З ініціативи нідерландського депутата Пітера Омціга пройшли слухання «Україно-російські відносини у світлі конфлікту на сході України: політичні в’язні та Мінські угоди». Також відбулося обговорення проекту доповіді латвійського депутата Неллі Кляйнберг, присвяченої проблемам людей, які побували у полоні під час збройного конфлікту на Донбасі. Для участі в цьому заході до Страсбурга прибула група українських військовослужбовців, які побували у полоні. Заплановано й прес-конференцію лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва «Іноземний тероризм в Україні: злочини, жертви, відповідальність»...