Народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком у державах Карибського басейну і Латинської Америки пов’язують із поширенням вірусу Зіка. Саме тому вчора виконавча рада Всесвітньої організації охорони здоров’я провела в Женеві засідання, присвячене виробленню термінових заходів з протидії цій хворобі.

Уперше вірус виявили в 1947 році в Африці. В Західній півкулі його не фіксували до 2014 року. За останній час число захворювань у Південній Америці настільки зросло, що міністерства охорони здоров’я країн побоюються пандемії. Найбільша кількість випадків захворювань на сьогодні зафіксована у Бразилії — за даними МОЗ країни,  майже 4 тисячі. Днями їх виявили і в Європі — в Данії, Португалії, Фінляндії та Німеччині. Як передає агентство dpa, в Німеччині з 2013 року було зафіксовано 10 випадків зараження вірусом Зіка. Всі захворілі привозили його з подорожей тропічними країнами.
Тож що це за хвороба і чи можливо від неї вберегтися? Вірус передається через комарині укуси і викликає такі симптоми: лихоманка, висип, біль у суглобах або кон’юнктивіт. Більшість людей не можуть зрозуміти, що вони заражені, і відновлюються за 2—7 днів після інфікування. Та найнебезпечнішим він є для вагітних жінок. З’являється дедалі більше доказів причинно-наслідкового зв’язку між вірусною інфекцією Зіка під час вагітності та вродженими дефектами плоду після пологів під назвою мікроцефалія. У такому разі мозку плоду, що розвивається, не вдається нормально рости, і немовлята народжуються з серйозними вадами. Отож МОЗ кількох латиноамериканських країни вже порадили жінкам утримуватися від вагітності найближчі два роки.
Жодної вакцини від хвороби ще не існує. Єдиний спосіб протистояти — це боротися з москітами, що розносять захворювання.

 

 

На знімку: уругвайські фахівці борються з комарами, які переносять вірус Зіка.

Фото ПООЗ з сайту ООН.