Російські чиновники найвищого рангу час від часу роблять провокаційні заяви, які щодалі погіршують й без того небезхмарні відносини РФ із сусідніми країнами. Так, міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда висловив незадоволення заявою російського віце-прем’єра та водночас представника Володимира Путіна на Далекому Сході Юрія Трутнєва стосовно реалізації подальших планів освоєння Південних Курил.

 

Російський чиновник заявив, що Росія має намір прискорено розвивати ці території, попри економічну кризу. «Жодні інвестиційні проекти віддавати під ніж ми не збираємося, — заявив Трутнєв. — Це жорстка позиція президента Російської Федерації». Відповідаючи на запитання журналістів, у який спосіб збираються освоювати Південні Курили, представник Росії заявив, що вони запрошують японські компанії до розвитку територій, і «готові надати їм пріоритет у спільних проектах». Але якщо Японія не бажає допомагати розвивати російські проекти, то Москва може допустити до участі в них інші країни. На кого натякав російський представник, можна тільки здогадуватись, але він зауважив, що «розвідгрупи» деяких країн скоро приїдуть у Росію «уточнювати параметри».


Глава зовнішньополітичного відомства Японії, коментуючи провокаційні «натяки», заявив на прес-конференції, що такі питання треба розв’язувати по-іншому. «Участь третіх країн в економічному розвитку «північних територій» неприйнятна і не відповідає позиції Японії, — заявив Кішіда. — Водночас важливо розв’язати саму проблему «північних територій». І саме тому нинішнього року ми хотіли б обов’язково домогтися просування вперед в японсько-російських взаємовідносинах».


На це Японія покладає неабиякі надії. Як стало відомо, в лютому в Токіо зустрічатимуться заступники керівників зовнішньополітичних відомств, які вкотре поговорять про ймовірний візит Путіна до Токіо. А минулої п’ятниці Шіндзо Абе та Володимир Путін розмовляли по телефону. Як повідомляють японські ЗМІ, було погоджено, що Абе таки навідає Росію з неофіційним візитом навесні, до проведення саміту «Великої сімки». І зустріч з Путіним може відбутися не в Москві, а в одному з регіонів. Може, навіть на Далекому Сході.

Токіо.