Прокуратура Стамбула обвинуватила головного редактор опозиційної турецької газети Cumhurіyet Джана Дюндара й керівника філії видання в Анкарі Ердема Гюля в шпигунстві й вимагає для них довічного тюремного ув’язнення, повідомив турецький телеканал NTV.

 

Згідно з обвинуваченням журналістів було викрито в наданні «допомоги озброєній терористичній організації, розкритті державної таємниці, у діях, що перешкоджають державним службовцям виконувати свої службові обов’язки».


Д. Дюндара і Е. Гюля, які проводили журналістське розслідування про таємні поставки зброї сирійській опозиції турецькими спецслужбами, було заарештовано в листопаді минулого року. Приводом стала публікація на сайті видання знімків і відеоматеріалів обшуку військовослужбовцями в провінції Адана вантажівок, які прямували до турецько-сирійського кордону. Співробітники національної турецької розвідки (MІT), котрі супроводжували вантаж, стверджували, що це «гуманітарна допомога» для сирійських туркменів, і заперечували проти огляду. Але військові не підкорилися вимогам, а журналісти Cumhurіyet почали знімати обшук. На знімках видно, що в кузовах вантажівок були ящики з артилерійськими снарядами, мінами та іншими боєприпасами.


Після публікації цих матеріалів президент Туреччини Р. Ердоган звернувся в прокуратуру з вимогою відкрити кримінальну справу проти газети і її головного редактора. У цій справі також були заарештовано 17 військовослужбовців, які брали участь в огляді вантажівок із секретною «гуманітарною допомогою», екс-шефа жандармерії провінції і чотирьох співробітників прокуратури, включаючи й колишнього головного прокурора провінції Адана.


Міжнародний комітет захисту журналістів не раз критикував владу Туреччини за переслідування журналістів опозиційних ЗМІ. У штаб-квартирі комітету в Нью-Йорку нагадали, що у в’язницях країни вже відбувають строк 17 журналістів за надуманими обвинуваченнями, і вимагають їх звільнення, а також перегляду справи співробітників видання Cumhurіyet.