Схоже, не надто активний перебіг мінських переговорів Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі змінив курс. На черговому засіданні у форматі Україна—ОБСЄ—Росія за участю представників «ДНР»/«ЛНР», самопроголошені республіки по суті висунули ультиматум, запропонувавши свою версію змін Основного Закону. «Документ» з’явився за півгодини до закінчення зустрічі. Це підтвердив і представник ОБСЄ на переговорах Мартін Сайдік. Щоправда, того самого дня лідер самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін заявив, що не визнає нинішні поправки до Конституції України, запропоновані Києвом, такими, що відповідають Мінську-2. Мовляв, «ДНР» пропонує розглянути на зустрічі контактної групи її «компромісний» варіант поправок до Конституції України й побажання статусу окупованих територій, підготовлені юристами-сепаратистами...
«Українська сторона ці пропозиції відкинула», — повідомив наш представник у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний. За його словами, представники «ДНР» захотіли отримати на конституційному рівні квоту квазіреспубліки у Верховній Раді, право погодження всіх ухвалених законів і право вето на рішення у сфері зовнішньої політики, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Також представники ОРДО вимагали повної амністії всіх учасників конфлікту, крім того, «звільнення з полону членів «ДНР» і учасників ДРГ, яких заарештували в Одесі, Харкові, Києві та інших містах». І це ще не все. Сепаратистські «законодавці» бажають, щоб «регіон Донбас» отримав широку економічну (право торгувати з Росією), політичну (право обирати свій парламент, уряд і президента) і культурну (захист російської мови) автономію. Мабуть, підшефних Кремля навчили, що нахабність — це щастя, тому вони не соромилися, крім того, до широкої автономії зажадали надати їм право самостійно формувати штат поліції, служб безпеки, судових органів, прокуратури, прикордонний військ та інших установ «без погодження з київською владою»...
Спостерігачі говорять про такий поворот, як про ультиматум з боку представників РФ, ОРДО й ОРЛО, який завів мінський процес у глухий кут. І виконувати його в односторонньому порядку Києву немає сенсу. Російська сторона не тільки не визнає себе учасницею конфлікту й головним спонсором розв’язаної на нашій території гібридної війни, а й активно продовжує її на політичному фронті. При цьому намагаючись переконати західних партнерів у тому, що це Київ не дотримує слова й зриває Мінські домовленості.
Останню «атаку» бойовиків зі своїми конституційними новаціями, яку підтримував путінський посланець на переговорах, виконано аж ніяк не за хрестоматійними догмами міжнародного права. Але у гібридів своя логіка. І останній випад денеерівського глашатая — це зрежисована сценка, яку одразу було підхоплено й розкручено пропагандистами Кремля. І призначена вона не для російського, а для закордонного глядача. При цьому світло й звук виставили так, що видно й чути було лише одного артиста самодіяльного спектаклю. Решту — вирізали. Але, на жаль, не всім це очевидно. І в цій майстерності маніпуляції, треба чесно визнати, путінські «діячі мистецтв» перевершують наших інформаційних бійців.