Міністр економічного відновлення в уряді Шіндзо Абе — Акіра Амарі — подав у відставку через корупційний скандал, що розгорнувся після публікації у тижневику Shukan Bonshun. Видання заявило, що міністр та два його помічники замішані у корупційній афері на 12 мільйонів єн (майже 100 тисяч доларів). За версією журналу, Амарі було вручено два конверти з 8,5 тисячі доларів за те, що міністерство допомогло будівельній компанії вирішити земельний спір та одержати урядові компенсації за вивезення сміття з будівельного майданчика.


Амарі не став заперечувати відвідання його кабінету представниками будівельної компанії та вручення «подарунків», однак рішуче відхрестився від того, що це був хабар. Він назвав конверти з грошима «політичним пожертвуванням» і запевнив, що дав доручення своїм помічникам належним чином зареєструвати «надходження» і саме за невиконання цього доручення Амарі їх уже звільнив.


Однак це не врятувало міністра. У четвер по обіді він зібрав велику прес-конференцію і заявив, що подає у відставку, оскільки бере на себе всю повноту відповідальності за «інцидент», а також не бажає, щоб тінь за його провину падала на весь кабмін.


Звинувачення Амарі, хоч його і не доведено, — серйозний удар по репутації уряду і його глави Шіндзо Абе. Амарі називали архітектором економічної політики прем’єра, він входив до кола найближчих соратників. Багато хто очікував від прем’єра, що він підтримає члена своєї команди і дасть йому змогу працювати далі. Проте прем’єр-міністр Шіндзо Абе уже призначив нового міністра економічного відновлення. Ним став 58-річний Нобутеру Ісіхара, остання обіймана посада якого — міністр навколишнього середовища.

Токіо.