Підтверджено 155 смертей

За останні три дні грип та ГРВІ змусили піти на лікарняний понад 22 тисячі киян. Переважна більшість із них дорослі. Такі темпи поширення недугу змушують медиків хвилюватися. Пригальмувати процес чиновники вирішили популяризацією простих та дієвих профілактичних заходів. Для цього у столиці створили мобільні моніторингові групи. Їхнє завдання — інформувати колективи та керівництво найбільших підприємств міста про необхідні протиепідемічні кроки. Поінформований — значить, озброєний.

— Основна і найголовніша вимога — людина, яка має ознаки хвороби, має одразу звернутися по меддопомогу і бути ізольованою від решти населення. Важливим є дотримання температурного режиму на підприємствах. У приміщеннях має бути не менше 18 градусів тепла. Крім того, потрібно стежити за вологістю повітря. Вона має бути на рівні 50—70%. Обов’язкові заходи — регулярне наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфектантів, — пояснює головний державний санітарний лікар Києва Олег Рубан.
Що ж стосується медичних масок, то у місцях великого скупчення людей вони також не зайві. Утім, потрібно пам’ятати: такі пов’язки необхідно регулярно змінювати. Якщо йдеться про двошарові маски — щогодини, чотиришарові — кожні чотири години. «Прострочення» цих термінів робить захисні маски шкідливими для здоров’я людини.
Впливає грип не тільки на здоров’я, а й на навчальний процес. В Івано-Франківську вирішили продовжити канікули у школах до 3 лютого включно. Відповідне розпорядження підписав міський голова Р. Марцінків, повідомляє наш власкор Галина БРУХАЛЬ.
Закритими до 8 лютого лишатимуться школи і у столиці та Житомирі. З цієї ж причини на Закарпатті не працює 592 навчальні заклади, передає наш власкор Василь НИТКА.
Через грип припинено навчання і у сумських школах. Та у деяких із них діти все ж опановують освітні програми дистанційно. За словами начальника управління освіти міськради Антоніни Данильченко, така форма роботи не є обов’язковою. Після закінчення карантину старшокласникам уже обіцяють навчання по суботах, а молодшим школярам — ущільнення програми, повідомляє наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.
А от у Херсоні через помітне падіння рівня захворюваності на грип та ГРВІ карантин у школах та дитсадках навпаки скасували, передає наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Нагадаємо, за останніми даними МОЗ, з початку епідсезону в країні зареєстровано майже 3,1 млн. хворих на грип та ГРВІ. У 18 областях показники захворюваності перевищили епідемічні пороги. На сьогодні зареєстровано 155 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу. Найбільша кількість смертей в Одеській, Вінницькій, Запорізькій та Рівненській областях. Своєчасно по медичну допомогу звернувся лише кожен третій з померлих.

 

 

Київ. Бессарабський ринок. Під час відкритого візиту мобільної моніторингової групи. КМДА рекомендує ввести «масковий» режим в Києві для запобігання епідемії грипу. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.