Потерпають і позиції наших військових, і житлові райони населених пунктів Донбасу. Найспекотніше було, за даними прес-центру АТО, на околицях Донецька. З гранатометів різних систем та стрілецької зброї терористи обстріляли Авдіївку, Піски, Опитне, Мар’їнку та шахту «Бутівка». Поблизу Красногорівки та Зайцевого лупили зі стрілецької зброї та мінометів калібру 82 та 120 мм. У районі Майорська — з великокаліберних кулеметів.

Ось як охарактеризував ситуацію на передовій боєць однієї з механізованих бригад ЗСУ (місце дислокації — район донецького аеропорту): «Війна триває, попри Мінські чи якісь інші домовленості. Кожен день гинуть наші воїни, хоч не завжди про них говорять офіційні речники. Так, днями під час виконання бойового завдання загинув наш побратим. 25-річний хлопець з Івано-Франківщини мріяв про перемогу і про гідне життя на своїй землі. Герої не вмирають, доки ми продовжуємо їхню справу. Щодо ситуації на фронті, то обстріли тривають. Бойовики луплять і вдень, і вночі з різних видів зброї. Воюють вони здебільшого невеликими диверсійними групами. Росіян дуже багато, це вже відкрита інформація. Так зване ополчення з місцевих до сьогодні вижило в невеликій кількості. Але ті, хто залишився, — пройшли тренувальні табори і є боєздатними підрозділами. Всі керівні посади, починаючи від командира роти, — обіймають росіяни».
За інформацією ГУР Міноборони, одночасно з декларуванням готовності до виконання положень Мінських домовленостей командування російських окупаційних військ активізувало заходи з нарощування боєздатності бойових частин. «Нині противник використовує перемир’я для підготовки до відновлення збройного протистояння. Так, поблизу Тореза здійснюється підготовка до масштабного навчання наступальної тематики ворожих підрозділів. На полігоні зосереджено: 40 танків, 70 бойових броньованих машин та шість 122 мм РСЗВ «Град». Безпосередній контроль за підготовкою заходу здійснює комісія Центру територіальних військ Південного ВО ЗС РФ», — зазначили в прес-службі силового відомства.
Загострення на фронті пов’язане з переговорами в Мінську, вважають керівники українських підрозділів у зоні АТО. Вони наголошують: обстріли свідчать про небажання Кремля виводити війська з Донбасу та про намір посилювати тиск на Київ з вимогою погоджувати конституційні зміни з бойовиками.
Згоден з цим і військовий експерт Олег Жданов. На його думку, активізація бойовиків — це результат невдалих для РФ переговорів у Парижі. «Відповідно, РФ дала команду почати вогневий психологічний вплив на Україну. Тому спостерігається активізація бойових дій, як і передбачалося ще на початку січня, по всій лінії фронту. Причому нарощується вогнева міць, тобто частіше застосовуються міномети, танки, артилерія», — заявив він.