Туреччина обвинуватила Росію в новому порушенні свого повітряного простору бойовим російським літаком. МЗС Туреччини викликало на килим посла Москви й через нього закликало кремлівських агресорів поважати кордони своєї держави, попередивши, що вся відповідальність за «небажані наслідки» повністю ляже на Росію. Турецька влада наголосила, що порушення повітряного простору російським бомбардувальником Су-34 свідчить про те, що дії Росії спрямовано на ескалацію напруги між двома країнами.


Росія, як завжди, відкинула ці обвинувачення, а рупор міністерства оборони Ігор Конашенков назвав обвинувачення Анкари «голослівною пропагандою».


Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також підтвердив, що порушення мало місце, і закликав Кремль поважати повітряні кордони Альянсу. НАТО надав усі докази порушення кордону Туреччини, і їх були направлено до російського військового відомства.


Президент Туреччини Реджеп Ердоган перед відльотом до Чилі, звідки розпочалося його турне країнами Латинської Америки, заявив, що «подібні безвідповідальні дії не принесуть користі ні Російській Федерації, ні відносинам Росії із НАТО, ні миру в регіоні й на планеті, а завдадуть серйозної шкоди». Ердоган зазначив, що Росія продовжує завдавати ударів по туркменських селищах Байирбуджака, і мирне населення залишає свої будинки. «Найближчим часом до Туреччини прибудуть 3 тисячі чоловік. Ми готуємося розмістити в таборах для біженців усі наші споріднені народи», — сказав він.


Слова Ердогана надихнули кремлівських прихвоснів на нові домисли. Так, голова комісії з міжнародних питань Держдуми Леонід Калашников виступив із заявою, що Ердоган шукає будь-який спосіб для зустрічі з Путіним і використовує для цього обвинувачення Росії у порушенні її літаками турецьких повітряних кордонів. «Напевне, Ердоган не може дістати згоду Путіна на зустріч і тому використовує для цього всі можливості. Хоч би що говорили турки про свою добру волю, їм ніхто не повірить. А прагнення до комунікації наївне після вбивства наших громадян», — цитують заяву Калашникова турецькі ЗМІ.


Тим часом турецька влада оголосила підвищений, «оранжевий», рівень тривоги на всіх авіабазах військово-повітряних сил країни.