У Слов’янську відновлено під’їзд будинку, пошкоджений у червні 2014 року під час бойових дій. Завдяки зусиллям обласної влади квартири після гарного ремонту отримали 17 сімей. У всіх помешканнях відновлено тепло- та водопостачання, в повному обсязі виконані оздоблювальні роботи, встановлено сантехніку та водонагрівальні баки, повідомляє прес-служба Донецької обласної державної адміністрації.

Тривалий час споруда стояла пошкодженою, оскільки закон забороняє спрямовувати бюджетні кошти на ремонт приватного житла, навіть після обстрілу. А грошей самих мешканців, точніше — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, було замало для таких капітальних робіт.
«Наразі існує головна проблема: як узаконити надання допомоги тим, хто має приватне житло? Але заради добра і щоб допомогти людям, ми пішли на певне порушення і відновили цей будинок. Я думаю, що постфактум це питання буде врегульовано у Верховній Раді», — зазначив голова обласної державної адміністрації Павло Жебрівський.
Триває робота із відновлення двох багатоквартирних зруйнованих будинків у Миколаївці поруч зі Слов’янськом — по вулицях Пархоменка та Миру. Кошти на ремонт виділено з державного бюджету: 1,9 мільйона та 6 мільйонів гривень відповідно. За словами очільника області, загалом на відновлення зруйнованого під час війни житла, розташованого на підконтрольній українській владі території, Донеччині потрібні 367 мільйонів гривень. Це без урахування зруйнованих споруд у Пісках, Широкиному і Мар’їнці.
«У містах і селищах, де ще тривають обстріли, неможливо провести детальний облік пошкоджень, але приблизно на відновлення таких будівель знадобиться 1,5—2 мільярди гривень. Ми шукатимемо ці гроші. Сподіваємося, що державний бюджет нам допоможе», — сказав П. Жебрівський.
Голова ОДА поскаржився, що багато часу забирають технічні питання. «Сподіваємося максимально спростити тендерні процедури. Звернулися до уряду, щоб з квітня цього року Донеччина першою серед областей мала право проводити тендерні закупівлі через систему електронних торгів. Це на 40—50 днів пришвидшить час реалізації проектів», — підкреслив очільник області.

 

 

Цілий під’їзд цього будинку було пошкоджено під час бойових дій улітку 2014-го.

 

 

Павло Жебрівський (третій ліворуч) із родинами новоселів.

 

 

До відремонтованих квартир заселилися 17 сімей.

Фото надані прес-службою Донецької обласної державної адміністрації.