У Херсоні комунальний полігон для утилізації побутових відходів, куди звозять майже вісімсот тисяч кубометрів непотребу щороку, з 1 січня 2017-го можуть закрити через перенаповнення. Що з тим сміттям робити далі, муніципальна влада чіткого уявлення не має. При цьому саме влада й прогавила можливість розвантаження полігона.

— Ще влітку минулого року міськрада провела конкурс з придбання та облаштування на полігоні комплексу з сортування та пресування сміття. Його виграла фірма, яка зобов’язалася інвестувати у придбання комплексу 3,1 млн. грн. та ще мільйон щороку вкладати у розвиток міської інфраструктури. Про це писав і «Голос України». Завдяки видаленню вторинної сировини та зменшенню кубатури відходів життя полігона можна було б продовжити ще на п’ять років. Але минулий склад міськради затверджувати договір з переможцем конкурсу відмовився через надумані підстави, а фактично — через конфлікт бізнес-інтересів. От і залишилися біля розбитого корита, — зазначає начальник управління комунального господарства Херсона Віктор Трамбовецький.
Щоб хоч якось виправити ситуацію, депутати Херсонської міськради вже нового складу пропонують зменшити приплив сміття на полігон, відмовивши у платному прийомі відходів з Цюрупинська. Проте цей крок радикально нічого не змінить.
— Те сміття, що його вивозять з Цюрупинська на полігон до Херсона, не перевищує 1—2% від його загальних обсягів. Тож вважаю, у пропозиціях депутатів сусіднього міста більше політики, ніж економічного розрахунку та здорового глузду, — зауважив у бесіді з власкором «Голосу України» міський голова Цюрупинська Дмитро Воронов. — Тим не менш, можливість відмови приймати побутові відходи ми не виключаємо і готуємося до цього. Вже найближчим часом на вулицях нашого міста з’являться пункти сортування сміття. Виділили за межами міста п’ять гектарів землі під базу для його зберігання та подальшої реалізації. Інші відходи у вигляді безпечної органіки транспортуватимемо на поля фільтрації.
Якщо з сортувальним комплексом у цюрупинчан справи підуть успішніше, ніж у сусідів, то незабаром, можливо, відходи вже з обласного центру повезуть туди на переробку.

Херсонська область.