На донецькому напрямку ворог веде обстріли українських позицій практично без зупинок. При цьому в хід ідуть міномети й кулемети заборонених Мінськими домовленостями калібрів, які мають бути відведені від лінії розмежування.

«Традиційно» напруженою залишається ситуація в Донецьку. Протягом доби бойовики з боку мікрорайону Житломайданчик і Старомихайлівки вели вогонь по позиціях сил АТО північніше й південніше Красногорівки (застосовувалися, крім стрілецького озброєння й гранатометів, і 120-міліметрові міномети). Про це йдеться у фронтовому зведенні (дані на 2.02) групи військових експертів «Інформаційний спротив».
На ділянці від Пісків до Авдіївки терористи порушують режим тиші практично перманентно. У стик між колишнім донецьким аеропортом і Пісками на Веселе супротивник увів новий підрозділ — 50—60 осіб при чотирьох БМП-1 і БМП-2. З району колишнього ДАП углиб Донецька відведено батарею 82-міліметрових мінометів: можливо, відбувається ротація. Неспокійно й у районі Мар’їнки: гранатомети бойовиків працюють по позиціях сил АТО з висоти «Крокодил».
За інформацією прес-офіцера штабу АТО по сектору «М» Олександра Кіндсфатера, активізувалися гібриди й на маріупольському напрямку. У понеділок увечері в районі селища Харчовик відбувся годинний бій між українськими військовими й бойовиками «ДНР».
Напередодні військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку, що камера відеоспостереження, встановлена місією ОБСЄ на вишці в Широкиному Донецької області, що відстежує переміщення української морської піхоти, транслює сигнал в окупований терористами Донецьк.
«Це вже не просто приниження, а реальна загроза для безпеки. Білосніжна вишка з камерою ОБСЄ, встановлена в Широкиному для фіксації порушення Мінських угод, перебуває в тилу в морпіхів. Її характеристики дають змогу і вдень і вночі бачити переміщення українських солдатів. Відеосигнал надходить у Київ, у Маріуполь... і в Донецьк. Коли главу місії Олександра Хуга в день урочистого встановлення білої вишки запитали, чи може він гарантувати, що відео з камери спостереження не потрапить до бойовиків, відповідь була негативною», — написав він.
При цьому позиції бойовиків побачити завдяки камері не можна — до них занадто далеко. Бойовики «ДНР» не дозволили міжнародним спостерігачам встановити такі камери на контрольованій ними території...
Коментуючи цю ситуацію, керівник прес-центру Генштабу Владислав Селезньов зазначив, що українська сторона була зацікавлена в установленні відеокамер. Мовляв, їхнє призначення — фіксувати порушення режиму припинення вогню, і «з моменту встановлення камер кількість обстрілів у районі Широкиного скоротилася до мінімуму».
«Позиції українських військових уже давним-давно за допомогою БПЛА зафіксовані бойовиками, тому говорити про те, що камери фіксують українські позиції, може тільки людина, далека від військової справи», — так відповів на інформацію журналіста спікер Генштабу....
Ось такий лояльний погляд Генштабу на «реаліті-шоу» для бойовиків, яке транслюють камери ОБСЄ в однобічному порядку.
Трохи іншу позицію щодо верифікаторів міжнародної місії вчора озвучив прес-центр АТО у зв’язку з обстрілами проросійськими найманцями Зайцевого. Із цієї причини, щоб не наражати на небезпеку мирних жителів, українська сторона прийняла рішення закрити контрольний пункт із однойменною назвою. Через українських представників СЦКК 1 лютого про це повідомили представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.
«Змушені констатувати, що представники СММ ОБСЄ ніяк не реагують на посилення обстрілів членами незаконних проросійських бандформувань позицій сил АТО в Зайцевому і в інших населених пунктах. Таким чином, своєю бездіяльністю представники СММ ОБСЄ певною мірою поділяють відповідальність за обстріли бойовиками Зайцевого, закриття КППВВ «Зайцеве» і ескалацію конфлікту на Донбасі», — йдеться в повідомленні прес-центру АТО.