Покладанням квітів і панахидою Луцьк відзначив 72-гу річницю свого визволення від німецько-фашистських загарбників.

Напередодні з цієї нагоди у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка. На її стендах розміщені матеріали, що стосуються Рівненсько-Луцької наступальної операції, яка розпочалася 27 січня 1944 року силами 13-ї армії 1-го Українського фронту. У визволенні обласного центру Волині брали участь з’єднання 1-го кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта В. Баранова та 2-га гвардійська кавалерійська дивізія генерал-майора Х. Мамсурова, які просувалися у напрямку сіл Теремно—Підгайці, а також 7-ма гвардійська кавалерійська дивізія полковника І. Васильєва, що вела наступ на місто з півночі.
І хоч Луцьк визволили від гітлерівців ще 2 лютого, Москва салютувала з цієї нагоди лише 5-го: Сталін не міг повірити в таке блискавичне проведення операції.

Волинська область.

 

 

 

На знімку: радянські війська на вулицях щойно визволеного Луцька. 2 лютого 1944 року.

Фото з архівів Волинського краєзнавчого музею.

Тим часом

На Рівненщині також відбулися заходи, приурочені до 72-ї річниці визволення краю від німецько-фашистських загарбників. В обласному центрі вінки до могил загиблих у роки Другої світової війни поклали на військовому меморіалі кладовища «Дубенське», повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.