У зв’язку з перевищенням порогового рівня захворювання населення на грип та ГРВІ у 1,5 разу понад один тиждень у 12 районах області та в місті Біла Церква на Київщині оголошено надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Рішення про це ухвалено на черговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За даними Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА, захворюваність на грип та ГРВІ порівняно з попереднім тижнем в області зросла на 23%, а епідеміологічний поріг перевищено на 87,8%.

 

Як повідомив «Голосу України» перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе, всім районним адміністраціям та міськвиконкомам доручено мінімізувати проведення будь-яких культурно-масових заходів, забезпечити ліками, дезінфікуючими засобами та реактивами місцеві лікарні, поліклініки та лабораторії, а також виділити додатковий автотранспорт для центрів первинної медичної допомоги. Керівники вищих та середньо-спеціальних навчальних закладів повинні внести корективи в навчальні плани, зменшити кількість лекційних годин в аудиторіях за рахунок практичних і самостійних занять. Сьогодні карантин триває у школах восьми районів, містах Ірпінь і Буча.

До речі

За оперативними даними Центру грипу та ГРВІ державного закладу «Український центр контролю та моніторингу захворювань» МОЗ України та Держсанепідслужби України, з початку епідемічного сезону в Україні зареєстровано понад 3,2 млн. хворих на грип та ГРВІ. Із загальної кількості хворих 62,9 % становлять діти віком до 17 років. Уже зареєстровано 176 смертей від грипу. 

Вл. інф.

Від редакції

Причинами трагічних випадків керівники МОЗ не втомлюються називати пізнє звернення до лікарів та відсутність вакцинації. Щодо останнього аргументу, то хочеться запитати, а чи були лікувальні заклади, особливо в регіонах, вчасно і в достатніх обсягах забезпечені вакциною? Чи активно і системно вживалися профілактичні заходи? Та й посилання на «пізнє звернення» до лікаря з огляду на сьогоднішній стан вітчизняної системи охорони здоров’я, недоступність для багатьох громадян ефективних ліків через їх захмарні ціни, про що неодноразово писав «Голос України», також сприймається з певною іронією. Та й зрештою, невже держава не може протистояти сезонній епідемії, невже зростаюча смертність від грипу та ГРВІ для нас має стати звичною і навіть буденною справою? Може, вже час уряду взятися за проблему?