Нещодавно Володимир Путін виголосив чергову промову про так звану Новоросію, де, не моргнувши оком, запевнив: «Кордони (республік СРСР — Авт.) визначали абсолютно довільно і, загалом, далеко не завжди обґрунтовано. Україні, припустімо, Донбас передали під яким приводом? Підвищення відсотків пролетаріату в Україні для того, аби мати там більшу соціальну підтримку. Маячня якась, розумієте? І це не єдиний приклад, і багато інших».
Донбас — це дуже старовинна українська земля, і за неї билися ще князі Київської Русі. Потім на межі XV—XVІ століть на цих землях почалася козацька колонізація, прокоментував висловлювання Путіна для «Голосу України» історик Олександр Палій. «І кожен, хто цікавиться історією, легко перевірить, що там були паланки Війська Запорозького. Стосовно достовірності приналежності цих територій до України навіть існують універсали. Такі, зокрема, видавали королі польські, де чітко зазначено, що це землі українського козацтва. А вже в 1655 році те, що ця територія належить Україні, задокументував своїм універсалом Богдан Хмельницький». Варто зазначити, що так тривало буквально до XVІІІ століття, аж коли була понищена Запорозька Cіч. Та навіть у XІX столітті під час перепису на Донеччині проживало понад 60 відсотків етнічних українців. А якщо говорити про УНР, яку, до слова, 1918 року офіційно визнала Росія, то її кордони були набагато ширшими, ніж після «братського розподілу», коли Україна увійшла до СРСР.
Тож ніхто ніколи нікому Донбас не передавав. Хіба що його масово заселяли іншими народностями, але аж ніяк не для того, щоб піднімати промисловість, як каже Путін, а лише щоб знищити там український дух. При цьому російський керманич чомусь забуває про те, що навпаки споконвічно українські землі часто-густо потрапляли до Росії. Так, на початку двадцятого століття від України було відтято Таганрог та містечко Шахта. Слід зазначити, що в Таганрозі народився Антон Чехов, і він у своїй біографії так і писав: «Я народився в мальовничому українському містечку Таганрог...» І лише в радянських версіях чеховської автобіографії ця фраза зникла, бо українське місто Таганрог разом із значним шматком інших українських земель було передано до створеної Сталіним тоді Ростовської області. До речі, українці категорично не хотіли такого приєднання і чинили тоді неабиякий супротив, каже пан Олександр, але завдяки репресіям конфлікт вдалося придушити. Варто також зазначити, що часто в медіа закидається теза про те, що нібито Таганрог Україна віддала в обмін на Крим. Так от, це місто забрали в України, як то кажуть, абсолютно «бєзвозмєздно» і задовго до приєднання Криму. Та це вже окрема тема. Що ж стосується років утворення СРСР, то в той час також були позбавлені українського статусу й інші міста. Зокрема, йдеться про Стародуб та Острогозьк — старовинні українські міста, що існували ще за часів козаччини. 
І ще одна ремарка. Володимир Володимирович у тій своїй промові також розповів російській публіці про те, хто створював СРСР. Так от, за його словами, союз створили «...4 суб’єкти — Росія, Україна, Білорусь і, до речі кажучи, південь Росії, Північно-Кавказька федерація, як вона називалася — ви краще мене знаєте».
Насправді ми знаємо, бо ще в школі вчили, що СРСР створювали РРФСР, УРСР, БРСР і ЗРФСР, тобто Закавказька Радянська Федеративна Соціалістична Республіка, яку ще інколи називали Закавказькою федерацією і яка існувала з 1922-го по 1936 роки.
Тож усе, що говорить Путін, не має нічого спільного з реальністю. Прикро лише, що це стає державною політикою. Ми ж, українці, маємо винести з таких «уроків» свій урок.