У Берліні відбулися переговори Президента України Петра Порошенка та Канцлера ФРН Ангели Меркель (на знімку). Вони зробили спільну заяву для представників ЗМІ, де повідомили, що обговорювалося питання можливостей інтенсифікації виконання Мінських угод, зокрема повного припинення вогню на сході України.

Український Президент  відверто назвав винуватців війни — проросійських сепаратистів і Кремль. Та й Меркель, котра покладала надії на реалізацію Мінських домовленостей, зокрема на припинення вогню на Донбасі, визнала, що всупереч мирному врегулюванню, «ми, як і раніше, не маємо тривалого припинення вогню». Що стосується прискорення реалізації Мінських угод і продовження санкцій проти Росії, то обидва лідери мають спільну думку: про їх скасування не йтиметься, поки Москва не виконає умов, зафіксованих торік у Мінську.
Але в уважного спостерігача виникає низка запитань, зокрема: у який спосіб буде досягнута їх реалізація? За мінськими документами, Україна має здійснити конституційні зміни, провести місцеві вибори в Донецькій та Луганській областях. Але Захід, передовсім ФРН — натхненники «Мінська» — й словом не обмовилися, що виконанню цих зобов’язань українською стороною мали б передувати визнання Росією усієї території Донбасу територією України, повернення їй контролю за кордоном. Але щонайперше — має бути припинена війна, а окупаційні сили відведені бодай від лінії розмежування.
Утім, німецькі експерти сумніваються, що гаранти виконання Мінських угод Меркель та Олланд підтримають Україну в тому, щоби пересунути ці вимоги на перше місце. Натомість вони, як загалом Європа, чинять тиск на Порошенка, вимагаючи конституційної реформи — головного пункту Мінських домовленостей. Для цього в них є чимало можливостей — від питання політичної підтримки до рішення про надання нових кредитів. Обирай, що дорожче...
Петро Порошенко обрав, по-обіцявши в Берліні в понеділок, що розпочне перший етап конституційної реформи вже у вівторок. Щоправда, із застереженням: «Український парламент не хоче ухвалювати односторонніх рішень. Ми не бачимо альтернативи Мінським угодам, але й російська сторона має чітко виконувати ці умови. Лише так можливо зробити необхідні кроки в українському парламенті».

Берлін.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).