Уряд Чорногорії, очолюваний Міло Джукановичем, отримав вотум довіри від парламенту стосовно питання євроатлантичної інтеграції. Із 81 депутата, присутнього на засіданні Сабору (парламент Хорватії), «за» підтримку уряду проголосували 42 народні обранця, «проти» — 20, а 19 просто не прийшли до зали.

 

Напередодні голосування Міло Джуканович заявив: «Хоч би який буде результат голосування стосовно довіри уряду, ми більше не можемо ставити під сумнів незалежність, стабільність, євроатлантичну і європейську інтеграцію Чорногорії».


Нагадаємо, ще в грудні прем’єр-міністр сам вимагав винести на розгляд парламенту вотум довіри уряду. Це сталося після того, як проросійські сили в країні обвинуватили прем’єра в насильницькому затаскуванні країни до НАТО, а з Москви спочатку пролунали обвинувачення в тому, що уряд, приймаючи запрошення від Альянсу, діє проти волі народу та його обранців. А потім із Кремля почулися грубі докори й навіть погрози на адресу уряду Чорногорії.


Голосування щодо довіри уряду, на думку політичних аналітиків, спричинить розпад коаліції між Демократичною партією Міло Джукановича й Соціал-демократичною партією Хорватії. Першим кроком у цьому напрямі вже стала заява про відставку, яку подав прем’єрові міністр закордонних справ Чорногорії Рашко Конієвич, який є членом Соціал-демократичної партії. Цю відставку ще має затвердити парламент, але ніхто не сумнівається, що демократи проголосують «за», а соціал-демократи з парламентської коаліції підуть в опозицію.