Під час зустрічі з керівництвом Рівненської ОДА спостерігачі ОБСЄ обговорили питання дотримання прав людини та міжконфесійних відносин в області.

«Наразі в окремих населених пунктах Рівненської, Волинської та Львівської областей зберігається певне напруження між прихильниками різних релігійних конфесій. Тому ми хочемо отримати повну та достовірну інформацію щодо цього, а також проаналізувати, чи дотримуються в регіонах права людини на віросповідання», — зазначив представник Місії ОБСЄ Віталій Стате.
Як розповів перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський, на Рівненщині релігійні протистояння виникають переважно щодо проведення богослужінь та приналежності храму одній з конфесій. Водночас, згідно із законом, ОДА та інші органи виконавчої влади не можуть втручатися в релігійні питання. Відтак, переконаний посадовець, конфлікти мають вирішуватися виключно перемовинами на рівні ієрархій або ж у суді.
«На жаль, ми не бачимо бажання іти на компроміс. Не виконуються сторонами й судові рішення. Якщо ухвали суду на їхню користь, то рішення виконується, якщо ж протилежної конфесії, то ні. Водночас нині кожен має показати, як вони поважають закон», — каже Юрій Приварський.

За матеріалами РОДА підготувала Олександра ЮРКОВА.