Найсуперечливішою пропозицією від Лондона є те, що Британія зможе обмежувати на чотири роки соціальні виплати працюючим мігрантам, у тому числі з країн-членів ЄС, повідомляє агенція Reuters. Це частина проекту угоди, яка є результатом кількаденних переговорів, що відбулися цього тижня між Лондоном та Брюсселем. Зміни стосуватимуться чотирьох сфер: конкуренція, суверенітет, соціальна політика та економічне управління.

 

Проти цієї ініціативи рішуче виступили країни Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина), чиї громадяни, зокрема, мають такі пільги. У зв’язку з цим завтра прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон відвідає Польщу, де зустрінеться з колегою Беатою Шидло і лідером правлячої партії «Право і справедливість» Ярославом Качинським, щоби переконати їх підтримати запропоновані зміни.


Угода також містить пропозиції щодо «економічного керування», що, судячи з тексту документа, передбачає можливість Великобританії, яка не входить до зони євро, впливати на політику єврозони. Втім, право вето британцям не дадуть. Крім того, план передбачає покращення умов конкуренції для Лондона та інші новації.


18—19 лютого в Брюсселі відбудеться саміт лідерів ЄС, під час якого обговорюватимуть можливі реформи у Євросоюзі, викладені у проекті угоди.


Водночас документ, окрім самого Брюсселя та Британії, ще мають підтримати решта 27 країн ЄС. Якщо панові Кемерону вдасться переконати колег схвалити угоду вже в лютому, то в червні британці зможуть провести референдум з питання збереження державою статусу члена Євросоюзу. Підготовка до нього розпочалася 1 лютого. Нагадаємо, що британський прем’єр раніше обіцяв громадянам провести такий референдум до кінця 2017 року.