Раніше завжди уникав політичних оцінок та політичної дискусії, зазначив на засіданні уряду А. Яценюк. Він нагадав, що після повернення до парламентсько-президентської форми правління Кабінет Міністрів формується коаліцією депутатських фракцій та виконує підписану нею Коаліційну угоду. «Можливо, коли підписували Коаліційну угоду та затверджували склад уряду, не всі члени парламенту розуміли, які складні, непопулярні, але правильні кроки потрібно робити всьому політичному класу», — сказав прем’єр та закликав членів коаліції до політичної відповідальності за обіцянки під час передвиборної кампанії та за підписаний документ.


«Якщо ти політикан, яких зараз дуже багато, на жаль, навіть у лавах коаліції, то ти тікаєш від відповідальності, як роблять деякі фракції коаліції, які начебто перебувають у коаліції, але гірші від опозиції», — наголосив А. Яценюк та зазначив, що хоч «окремі коаліціанти» з самого початку формування нового уряду ведуть розмови не про зміни в країні, а про те, як змінити того чи іншого міністра, уряд взяв на себе повну відповідальність за необхідні, але непопулярні кроки, які ніколи не робилися в країні. «Чиниться постійний тиск на окремих міністрів, на уряд у цілому, лунає чимало заяв про боротьбу з корупцією, проте через декілька хвилин після прес-конференції чи виступу з трибуни парламенту борці з корупцією приходять до членів Кабінету Міністрів, щоб розв’язати свої проблеми», — сказав А. Яценюк та назвав це брудною політичною реальністю.


На його думку, саме політичний тиск став причиною того, що деякі міністри були змушені написати заяви про відставку. Водночас він висловив переконання, що відставка — це втеча з полю бою. «Ті сили, які хочуть, щоб повернулися попередні часи, коли тихо під столом ділилися держкомпанії, коли під столом призначалися міністри, які будуть лояльні не до країни, а до політичних сил, тільки аплодують цьому», — сказав прем’єр та наголосив, що уряд продовжуватиме працювати, але якщо якісь парламентські політичні сили це не влаштовує, то вони мають конституційне право зібрати 150 голосів та внести до парламенту резолюцію недовіри Кабінету Міністрів та взяти на себе всю повноту відповідальності.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Учора Айварас Абромавичус заявив про свою відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі, назвавши головною причиною цього активні дії, спрямовані на блокування реформ та нав’язування йому в команду і на ключові посади на держпідприємствах «сумнівних осіб». «Я не хочу їздити в Давос, зустрічатися з іноземними інвесторами і партнерами та розповідати їм про наші успіхи, коли за моєю спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей», — зауважив він та назвав одне з прізвищ: — «Це Ігор Кононенко».


Водночас народний депутат та перший заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко, відповідаючи на звинувачення Айвараса Абромавичуса, назвав його заяву спробою перекласти на депутатів відповідальність за невдачі в роботі міністерства.