Мирні переговори в Женеві між сирійським урядом та опозицією щодо громадянської війни призупинено. Про це в середу заявив спецпредставник ООН Стефан де Містура, який виступав посередником на перемовинах. При цьому він наголосив, що діалог не провалився, а перебуває «на паузі» до 25 лютого, повідомляє агентство AFP.

Спецпосланець ООН пояснив: потрібно бути реалістом і розуміти, що після п’яти років війни домовитися про мир буде непросто.
Делегація сирійської опозиції від самого початку була налаштована скептично: на зустріч до Женеви прибула із запізненням і після великих вагань. Серед висунутих нею попередніх умов було припинення облоги сирійських міст і повітряного бомбардування урядовими збройними силами, а також звільнення полонених. Водночас сирійська урядова делегація звинуватила опозиційний Вищий комітет з переговорів (ВКП) у тому, що він дезорганізований, а до складу ВКП входять люди, яких Дамаск вважає терористами.
Нагадаємо, що мета «Женеви-3» — досягти прогресу в припиненні п’ятирічного кривавого конфлікту між урядом та опозицією Сирії, який забрав уже сотні тисяч життів і змусив мільйони людей залишити свої будинки.

 

 

На знімку: урядова сирійська делегація, очолювана постійним представником Сирії в ООН Башаром Джаафарі (праворуч).

Фото з сайту ООН.