Сьогодні — Міжнародний день театру

Напередодні Міжнародного дня театру в столиці відбулась урочиста церемонія нагородження щорічною театральною премією «Київська Пектораль», яка традиційно вручається — від 1992 року — Київським відділенням Національної спілки театральних діячів України та Департаментом культури столичної міської держадміністрації.
Подія варта уваги, адже, з огляду на нинішню економічну ситуацію, були побоювання, що не знайдеться коштів ані на виплату премії (8 тисяч гривень у кожній з 14 номінацій), ані на проведення самої церемонії. Але свято таки відбулося. Сама церемонія, можливо, мала не такий пишний вигляд, як «за старих добрих часів», зате все було зроблено душевно й осмислено.
Протягом 2013 року в столичних театрах показано 75 прем’єр. Кращою з них експерти назвали «Morіturі te salutant» (за творами Василя Стефаника, постановка Дмитра Богомазова) на сцені Національного театру імені Івана Франка. Ця вистава отримала ще п’ять «Пекторалей»: за краще пластичне вирішення (Ольга Семьошкіна), за кращу сценографію (Олександр Друганов), за кращу музичну концепцію (Сусанна Карпенко), за краще виконання чоловічої ролі другого плану (Василь Баша) і, нарешті, за кращу режисерську роботу (Дмитро Богомазов).
Переможці в інших номінаціях розподілилися так. За кращий акторський дебют премію отримав Владислав Писаренко за роль у виставі «Потвора» (Київський театр драми і комедії на лівому березі Дніпра). За краще виконання жіночої ролі другого плану відзначена Валерія Чайковська за роль у виставі «Шиндай» (Київський театр юного глядача на Липках). Актриса Російської драми Надія Кондратовська перемогла у номінації «За краще виконання головної жіночої ролі» у виставі «Обіцянка на світанку» (продюсерська компанія «Доміно-арт»). Премію за краще виконання головної чоловічої ролі поділили між собою Олексій Вертинський за роль у виставі «Загадкові варіації» (Київський Молодий театр) та міністр культури України Євген Нищук за роль у моно-
спектаклі «Прекрасний звір у серці» за творами Миколи Вінграновського (Київська майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», постановка Олексія Кужельного). Також «Прекрасний звір у серці» названо кращою виставою камерної сцени. Найкращою музичною виставою експерти визнали «Лебедине озеро. Сучасна версія» (постановка Раду Поклітару, театр «Київ-модерн-балет»). Спектакль-мюзикл «Принцеса Лебідь» (режисер Ілля Пелюк) Київського академічного Молодого театру — найкраща дитяча вистава року. Кращим режисерським дебютом року назвали виставу «Потвора» (постановка Валентини Сотніченко, Київський театр драми і комедії на лівому березі Дніпра). А лауреатом «Київської Пекторалі» у номінації «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» стала народна артистка України Неоніла Білецька з Театру на лівому березі Дніпра.