Але для успішного її втілення потрібно провести роз’яснювальну роботу серед громадян
Про необхідність реформування системи місцевого самоврядування за роки незалежності говорили багато. Але що частіше говорили, то більше посилювалася централізація влади. Нинішня влада вирішила діяти з точністю до навпаки. Не говорити чи створювати якісь робочі групи, а діяти. Підтвердженням цього стала нарада з представниками органів місцевого самоврядування на чолі з віце-прем’єр-міністром — міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом. Участь у ній взяли також народні депутати та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
У своєму вступному слові прем’єр наголосив, що наполягатиме на ліквідації обласних державних адміністрацій як органів виконавчої влади і делегуванні їхніх повноважень новоствореним виконкомам. «Виконавчі комітети повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за стан справ у кожній області. Це дасть можливість передусім підвищити підзвітність безпосередньо перед місцевою громадою тих людей, які розпоряджатимуться її ресурсами», — сказав він. У зв’язку з цим А. Яценюк заявив про необхідність внесення відповідних змін до Конституції та законодавства. Проте очікувати довго на новий варіант Основного Закону не доведеться — у парламенті він має з’явитися вже 15 квітня.
Що ж стосується центральної влади, то вона, за словами прем’єра, збереже за собою ключові функції, такі як забезпечення нацбезпеки, оборони, формування політики. «Місцева влада повинна отримати виконкоми, центральна влада повинна отримати префектів на місцях, які не займатимуться розподілом коштів, а здійснюватимуть, як у Польщі, загальний нагляд за додержанням законодавства», — наголосив він і додав, що органи прокуратури мають бути позбавлені корупційної функції загального нагляду.
Місцеві очільники висловили своє бачення необхідних змін. Переважно вони говорили про якнайшвидші перетворення. Міський голова Львова Андрій Садовий торкнувся також питання казначейства, яке фактично перетворило міста на заручників. «Ми хочемо мати ясність, щоб нормально планувати свою роботу. Ми розуміємо ситуацію в країні, але хотіли б, щоб було розуміння й до нас. Бо місто має функціонувати щодня: платежі, проблеми — їх потрібно вирішувати», — зауважив він.
Міський голова Луганська Сергій Кравченко наголосив, що настав час від слів переходити до справ. «Ми знаємо, як працювати. Давайте швидше почнемо діяти. Усі голови від малого до великого міста розуміють, як це зробити, бо працюють безпосередньо з людьми. Хотілося б, щоб ми спільно зробили іншу країну, якою будемо пишатися, любити та поважати», — сказав він.
Водночас очільник Харкова Геннадій Кернес зауважив, що для успішного реформування потрібно провести роз’яснювальну роботу серед населення. На цьому акцентував увагу й Володимир Удовиченко, міський голова Славутича. За його словами, до пакета реформ обов’язково має входити окремий пакет інформаційного забезпечення. «Маємо щодня розповідати, інформувати, щоб зробити громадян прихильниками реформи», — зауважив керівник міста.
А Віктор Анушкевичус наголосив: «Незалежно від того, де проживають люди, у них однакові проблеми, і наше завдання їх вирішувати. Без реальних реформ ми цього не зробимо. Тож дуже не хочеться отримати відчуття дежавю, коли ми багато говорили, але так нічого і не зробили». Крім того, він наголосив, що необхідно припинити звинувачувати один одного в фашизмі, нацизмі чи бандерівщині. Свідченням того, що проявів цього в Україні немає, сказав В. Анушкевичус, є те, що він, етнічний литовець, уже другий термін обіймає посаду міського голови Івано-Франківська. Тож запросив Геннадія Кернеса відвідати їхнє місто і переконатися у всьому на власні очі.
Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування Давид Жванія зазначив, що реформа місцевого самоврядування потребує синхронізації роботи Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. «Вона має бути повністю «прокатана» на місцях, щоб не вийшло, що ми гроші та повноваження передали від одних корупціонерів і бюрократів іншим», — зауважив він. Парламентарій додав, що всі документи щодо реформи підготовлені давно, але без старту — зміни Конституції — далі рухатися не можна. Для початку він запропонував повернути на місця ті повноваження, які були забрані у муніципалітетів попередньою владою. «Передусім це стосується повноважень, які перебрало на себе Міністерство юстиції, земельних питань тощо. На першому етапі, перед початком серйозної реформи, щоб дати реальний сигнал, цього буде цілком достатньо», — сказав він. Утім, на думку В. Гройсмана, демонтаж запобіжників не дасть бажаного результату, потрібно змінювати саму систему. Він зазначив також, що Польща, яка успішно провела реформу, готова сприяти її проведенню і в нашій країні.
Підсумовуючи, А. Яценюк зауважив, що уряд і місцеві громади мають бути чесними один з одним. Прем’єр наголосив, що покращення вже сьогодні або завтра він не обіцяє, адже країна перебуває у надскладних умовах. «За всю історію української незалежності перед нами ніколи не стояли такі виклики. На нас усіх лежить відповідальність за збереження країни. Сьогодні наше основне завдання, щоб зберегти країну, — виплачувати заробітні плати та пенсії. Ви знаєте про те, що є проблеми з їх виплатами. Те, що вони почалися три місяці тому, — нікого не цікавить. Питають з мене», — сказав він. За його словами, на сьогодні сума неоплачених платежів з єдиного казначейського рахунку становить 77,6 млрд. грн. Натомість у колишніх міністрів знаходять по 4,8 млн. доларів і по 42 кг золота.
Стабілізувати ситуацію, за словами прем’єра, можна буде до кінця року за умови підписання угоди з МВФ і отримання кредиту. «Сьогодні ситуація така, що бюджет ітиме винятково на соціальні витрати», — сказав він.
Водночас Прем’єр-міністр спрогнозував, що проходження конституційних змін та законопроектів щодо передачі повноважень у парламенті відбуватиметься складно. Особливо з урахуванням того, що в країні стартувала президентська виборча кампанія. «Наше завдання — зробити правильну систему, незалежно від того, хто буде Президентом або головою вашого міста. Тому звертаюся до вас за фактичною підтримкою територіальних громад у проведенні цієї реформи. Робота має бути динамічною: закон — парламент — публічна дискусія і голосування», — наголосив А. Яценюк.
Дослівно
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк:
«Наше спільне завдання — об’єднати державу. Дати кожному громадянину — чи він на Заході, чи на Сході — знати, що він керує країною, що він може впливати на органи місцевої влади і що місцева влада підзвітна громадянам».
Цитата 
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадій Зубко: 
«Основна ідея реформи — передати на місця більшість повноважень, частину податків, громадську, пожежну безпеку, швидку допомогу, питання реєстрації майнових прав, земельних ресурсів. За державою залишатимуться лише контрольні функції. Водночас податки мають бути мотивацією для розвитку громади, підприємництва, робочих місць тощо».