На Донбасі — загострення бойових дій. Лише за добу (дані на ранок 8.02) противник 61 раз вів вогонь по українських позиціях. За даними штабу АТО, основні гарячі точки — передмістя Донецька й район Горлівки.

Із забороненого Мінськими домовленостями озброєння бойовики обстріляли наші укріплення у Пісках та Опитному, били з мінометів по околицях Авдіївки й щільно накрили позиції сил АТО в районі Мар’їнки. Неспокійно й у районі Маріуполя.

Проросійські військові угруповання намагаються встановити розташування вогневих точок ЗСУ, а також здійснюють психологічний тиск на військовослужбовців. Активізувалися диверсійні групи противника, які намагаються вирахувати кількість особового складу наших сил і слабкі місця в обороні.

Очевидно, що всупереч миролюбним деклараціям, озвученим попервах новим ставлеником Путіна в Мінську, Кремль робить усе навпаки. Московський головнокомандувач гібридного війська на сході нашої країни досить своєрідно на нього впливає. І ця стратегія ручної ескалації конфлікту на Донбасі з урахуванням боротьби РФ за зняття санкцій важко піддається логіці. 

З одного боку, Путін начебто сам зараз проводить політику поганого хлопчика, якого треба покарати за огидну поведінку, підставляючи при цьому під удар усю країну. Можливо, в цьому й полягає розгадка «таємниці російської душі» — нею легко управляти, якщо тіло, в якому вона перебуває, тримати в голоді, холоді й злиднях.

З другого боку, Москва продовжує свою улюблену гру в стрілочника, вказуючи росіянам і міжнародним спостерігачам на свого ворога, бажаючи звести його в ранг колективного. А винуватий у всьому, за вказівкою Кремля, звісно ж, Київ.

Так, заступник глави МЗС РФ Олексій Мєшков озвучив «офіційну версію» про те, що в Україні «не проведено конституційну реформу з упором на децентралізацію, немає закону, що забороняє переслідування осіб у зв’язку з подіями на Донбасі, за законом про особливий статус фактично відбувся відкат назад». При цьому він відкидає тезу, що для проведення реформ, насамперед, має бути забезпечений режим припинення вогню. Мало того, представник російського МЗС попереджає про небезпеку всякого роду військових провокацій з українського боку, щоб «створити привід для продовження невиконання своїх зобов’язань»... Усе знову поставлено з ніг на голову. Втім, тепер це вже традиційна гібридна позиція російської дипломатії.

Що ще раз доводить: Мінські угоди на рівні міжнародного права не мають ніякої цінності, і читати їх можна задом наперед. Чим, власне, зараз і займається гібридний миротворець.

На тлі тотального невиконання проросійськими бойовиками першочергових пунктів Мінська-2 (повне припинення вогню) представник від України на перемовинах у Мінську Леонід Кучма днями звернувся з ініціативою до спецпредставника чинного глави ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдика скасувати намічене на 10 лютого засідання.

«У зв’язку із продовженням недотримання режиму тиші з боку представників окремих районів Донецької і Луганської областей, за відсутності прогресу із звільнення заручників і виконання інших пунктів Мінських домовленостей, вважаю за доцільне провести чергове засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську після зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», — йдеться у повідомленні (зустріч «нормандської четвірки» запланована на 13 лютого. — Авт.).

А тим часом (уже традиційно напередодні важливих політичних переговорів на міжнародному рівні) РФ проводить показові виступи своїх збройних сил. Учора почалася «раптова» (відповідно до рішення президента Путіна) перевірка боєготовності у військах Південного військового округу та окремих з’єднаннях повітрянодесантних військ і військово-транспортної авіації. Про це заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, передає «Інтерфакс». Зазначимо, що це мілітарі-шоу — на східному кордоні Україні, в районі Донбасу.