Група народних депутатів, що увійшли до МФО «ЄвроОптимісти», відвідали Луганщину, щоб на власні очі побачити проблеми регіону, що виникли за час проведення АТО, та з’ясувати, якої допомоги потребує ця територія від парламенту та Кабміну. Це вже другий такий десант парламентаріїв на Луганщину. Торік вони провели у Сєверодонецьку виїзне засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції, головним результатом роботи якого стала зміна очільника Луганської обласної поліції.

 

— Сьогодні ми хочемо побачити, як працюють інститути влади в тих складних умовах, що склалися на Донбасі, — пояснила народний депутат Світлана Заліщук, — адже після окупації частини Луганської області всі відомства, по суті, почали працювати з нуля — і прокуратура, і міліція, і податкова тощо. Крім того, на початку лютого Верховна Рада ухвалила закон про військово-цивільні адміністрації, і нам хотілося переконатися, наскільки досконале прийняте законодавство і в чому конкретно, можливо, його треба доопрацювати. Взагалі, як імплементується те, що ми ухвалюємо.


Головна увага депутатів була зосереджена на проблемі відбудови зруйнованого житла і виплаті грошових компенсацій за майно, що було пошкоджене в результаті проведення АТО. На Луганщині понад 7 тис. таких житлових будинків, отже, йдеться про величезні кошти, яких в країні немає. Власне, немає і комплексної програми відбудови втраченого в результаті бойових дій майна. І якщо соціальні об’єкти за фінансової допомоги різних міжнародних організацій ремонтують та відновлюють, то житлові будинки поки що перебувають поза увагою держави. Зокрема, йшлося про пошкоджений будинок багатодітної сім’ї в місті Рубіжному, який господарі вимушені ремонтувати власним коштом, про розбиту під час обстрілів багатоповерхівку в місті Лисичанську, мешканці якої досі не отримали ні нового помешкання, ні компенсації за втрачене. Оглянули народні депутати також і умови, в яких вимушені трудитися і жити, зокрема, працівники прокуратури та Національної поліції. Враження від побаченого були неабиякими.


Зустріч народних депутатів з представниками обласного підприємства «Луганськвода» переконала їх у тому, що закон про військово-цивільні адміністрації в частині повноважень влади вимагають доопрацьовування. Власником цього комунального підприємства є обласна рада, яка насправді не існує. Деякі її повноваження передані ВЦА. Але керівництво «Луганськводи» досі не зареєструвалося на українській території, внаслідок чого було створено нове підприємство з місцем прописки у Попасній. Воно вимушене давати воду частині окупованої території, хоча грошей за таку послугу не отримує. Заборгованість становить уже 8 млн. грн. Ця вкрай заплутана ситуація викликала інтерес у народних депутатів. Вони пообіцяли розібратися у ній і допомогти.


Луганська область.

 


Зліва направо: народні депутати України Олексій Рябчин, Світлана Заліщук, перший заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.