У Херсоні вночі підірвали будівлю міського Меджлісу кримських татар. Вибухом винесло вхідні двері в офіс, що його Меджліс орендує на вулиці Кулика. Людських жертв немає. Теракт місцева громада кримських татар вважає помстою за активну позицію у питанні повернення загарбаного Росією українського півострова. «За два дні до вибуху стіни приміщення нашого земляцтва, що по вулиці Перекопській, обмалювали ксенофобськими провокаційними написами. Тоді ми не стали здіймати галасу — просто зафарбували їх, а до поліції не зверталися. Але останні події показують, що все це —ланки з одного сепаратистського ланцюга, і замовчувати їх не можна», — сказав кореспонденту «Голосу України» голова Меджлісу Херсона Ібрагім Сулейманов.

 

Офіс Меджлісу в обласному центрі тутешня громада кримських татар утримує на пожертви. Камер відеоспостереження немає, оскільки грошей на їх придбання поки що не зібрали.


— На місці злочину експерти знайшли чеку, важіль та осколки бойової гранати РГД-5. Її кинули просто під двері будівлі, які розміщено у заглибині напівпідвального поверху. На момент підриву гранати у приміщенні Меджлісу ночували шестеро гостей, які приїхали з Криму переоформлювати українські паспорти. Якби гранату кинули у вікно, то серед них могли бути загиблі й поранені, — зазначає начальник Херсонського відділу Нацполіції Валентин Гладкий. — Поліція вже порушила кримінальне провадження за фактом теракту. Зібрані матеріали передаємо до СБУ для продовження слідства та притягнення винних до відповідальності.


Вибух біля Меджлісу свідчить, що «п’ята колона» сепаратистського бандпідпілля на Херсонщині активізується. І, на жаль, силові структури не можуть дати їй достатньо потужного відкоша. Протягом останніх місяців в обласному центрі телефонні терористи «мінували» будівлі ОДА та міськвиконкому. На меморіалі у міському парку забруднили фарбою фото херсонців, загиблих в АТО. До того були підпали офісу представництва Президента України в Криму, обласної організації «Самооборони», штаб-квартири волонтерів. Гранату кинули у двір будинку тодішнього голови Херсонської ОДА, а нині керівника облради Андрія Путілова («Голос України» про злочин писав). У жодному з випадків винних не розшукали і не покарали. Диверсантів та провокаторів така безкарність «надихає» на нові злочини. А от городян вона лякає: вони розуміють, що вголос висловлювати свою громадянську позицію та патріотичні погляди в Херсоні просто небезпечно. Адже сьогодні теракт стався біля Меджлісу, а завтра гранату кинуть тобі в квартиру, і ніхто убивць не зупинить.


Херсон.