Українським захисникам не платять обіцяних «бойових» виплат. Цю гостру тему днями привселюдно порушив молодий лейтенант, начальник прес-служби 14-ї окремої механізованої бригади ОК «Захід» Влад Якушев. Спочатку у своєму блозі на zіk.ua він виклав суть проблеми. Зокрема, йшлося про те, що воїнам на передовій не виплачують тисячу гривень за день «боєзіткнення з ворогом». Причина — у базі доказів, необхідній для оформлення документів. Мовляв, боєць повинен надати незаперечні докази своєї участі в активних бойових діях. За словами Якушева, це зробити непросто в умовах формального «перемир’я»...

 

До того ж, лейтенант стверджує: обіцяне владою підвищення зарплати воїнам у зоні АТО виявилося сумнівним досягненням. Адже тепер військовослужбовцям припинили нараховувати «атошні», а без них у сумі заробітна плата виходить такою само, як і до «підвищення».


Оприлюднені заяви прокоментував, відповідаючи на відповідне запитання журналістів, поставлене під час прес-конференції, начальник Генштабу Віктор Муженко. Він повідомив, що минулого року як «бойові тисячі» за участь у бойових діях було виплачено 11 мільйонів гривень, і припустив: процедура оформлення виплат може бути змінена.


Муженко підкреслив: незважаючи на підвищення виплат військовослужбовцям, «бойову тисячу» ніхто не скасовував. За особисту участь у бойових діях після видання бойового наказу військовослужбовцям виплачується додаткова винагорода в розмірі 1 тис. грн. за кожну добу такої участі.


«Особиста участь у бойових діях — це виконання військовослужбовцями військової частини бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення із супротивником, виконання завдань ракетними військами й артилерією з вогневого ураження противника при контрбатарейній боротьбі, участь у веденні оперативної розвідки, здійсненні польотів у район проведення АТО й контррозвідувальне забезпечення військових формувань і правоохоронних органів у районі АТО в умовах безпосереднього зіткнення із противником», — пояснювали в МО.


Виплата зазначеної винагороди здійснюється на підставі підтвердження штабу АТО, бойового наказу, журналу бойових дій, бойового повідомлення й наказу командира військової частини.


Питання «бойової тисячі» цікавить усіх військових на передовій. У Генштабі запевняють: усе виплатять. Мовляв, затримки бувають через помилки в паперах. Та й процедура їх проходження непроста. Списки на винагороду йдуть по етапах: рота, батальйон, бригада, штаб сектора, штаб АТО... І тільки звідти — у Київ. Потім за такою само схемою — назад.


У Генштабі на інформацію Якушева відреагували: його відкликали з передової і призначили перевірку в 14-й і 93-й бригадах (на їхньому прикладі прес-офіцер і робив свою заяву).


Учора Міноборони рапортувало про всі виплати учасникам антитерористичної операції. За словами спікера відомства Вікторії Кушнір, 23,5 тис. військових (які беруть участь в АТО) виплачено нагород на суму майже 106 млн. гривень. Зокрема: 51 військовослужбовець одержав доплати на суму 780 тис. гривень за знищену техніку противника, приблизно 1,3 тис. — надбавки на суму 4,3 млн. грн. за успішне виконання бойових завдань і майже 22 тисячі військових — на суму 101 млн. гривень за участь у бойових діях.


Нагадаємо, днями міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ про особливості виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ в 2016 році, згідно з дорученням Президента. Відповідно до цього документа, відтепер преміювати бійців гривнею за успіхи по службі або ж карати, знижуючи розмір заохочення, за «погану поведінку» буде начальник-командир.