Учора в Мінську відновили свої засідання робочі підгрупи з безпеки, політичних і економічних питань у рамках роботи Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Засідання триватимуть кілька днів. Їх учасники поки що не коментують деталі перемовин. Однак вони, схоже, знову зайшли у глухий кут. Підтвердження цьому — збільшення кількості провокацій на сході країни. Ворожі диверсійно-розвідувальні групи щодня промацують оборону ЗСУ. За даними прес-центру АТО, лише протягом останньої доби бойовики значно посилили обстріли вздовж всієї лінії розмежування. Загалом їх зафіксовано (переважно з гранатометів, мінометів та стрілецької зброї) понад півсотні. Найспекотніше було в передмісті Донецька, де окупанти лупили по наших позиціях у Пісках, Опитному та Авдіївці.
Ось як охарактеризував ситуацію на передовій боєць однієї із механізованих бригад ЗСУ (місце дислокації с. Піски): «Ранок почався як завжди... о 7.00 почався акт перемир’я... Згідно з Мінськими угодами — все, як книжка пише. Механіки-водії запустили для прогріву двигуни БТРів, і почалося... полетіли міни. Днями поранено двох наших побратимів. От цікаво, а можна в Пісках зробити спостережний пункт місії ОБСЄ за дотриманням Мінських угод? Ми б їх на найвищій точці поселили, на даху, і хай би подивилися, а може, навіть, послухали, як «ДНР» дотримується режиму тиші... А поки що ворожі снайпери і диверсійно-розвідувальні групи дошкуляють нам добряче. Останні лізуть, як ті орки. Однак впораємося, навіть не сумніваюся. Якщо Господь з нами, то яка різниця, хто проти нас? Слава Україні!»
Як повідомив ЗМІ речник Генерального штабу Збройних Сил Владислав Селезньов, збільшення провокацій з боку підтримуваних Росією бойовиків на сході країни — спосіб тиску на українську сторону на переговорах у Мінську. «У такий спосіб бойовики намагаються виявити лінію нашої оборони, з’ясувати вогневі точки і місце розташування наших підрозділів. Крім того, так вони чинять тиск на нашу делегацію в Мінську», — повідомив він.
За його словами, загальна чисельність бойовиків незаконних збройних формувань та російських військових на непідконтрольній Києву частині Донбасу становить 34 тисячі. «З них майже 7 тисяч — це кадрові військові, і йдеться не лише про військових інструкторів, а й тих, хто безпосередньо бере участь у диверсіях, терактах та спробах штурму наших позицій уздовж усієї лінії розмежування», — підсумував Владислав Селезньов.