«Путін брязкає російською зброєю, провівши масовані військові маневри». Цей заголовок CBS News досить точно передає загальний тон реакції американських ЗМІ на оголошені Москвою великомасштабні «навчання» військ Південного військового округу. Як зазначила телекомпанія, маневри були запущені в той момент, коли через зіткнення, що почастішали, під загрозою опинився мирний договір, покликаний покласти кінець конфлікту на сході України, де діють підтримувані Москвою сепаратисти. CBS також наголосила, що округ включає дислоковані в анексованому Росією Криму війська, а також підрозділи із прикордонних з Україною південно-західних районів.

 

The New York Tіmes, яка звернула увагу на те, що маневри стартували того самого тижня, коли було заплановано переговори між Росією, Україною, Францією і Німеччиною з Мінських домовленостей. «Можливо, це розраховано на те, щоб зміцнити позицію Росії на цих переговорах», — пише газета, додавши, що напередодні перемовин значно зросла напруженість уздовж лінії контролю. Посилаючись на офіційні дані, Tіmes повідомляє, що в неділю по позиціях українських збройних сил було вчинено понад 60 артилерійських чи снайперських атак.


Своїми «раптовими» маневрами, вважає The Fіscal Tіmes, Москва лише загострила і без того напружену ситуацію. У своєму коментарі видання підкреслює: «...звичка Росії проводити великомасштабні військові навчання уздовж своїх кордонів стала джерелом занепокоєння для багатьох сусідніх держав. Сьогоднішні маневри, що відбуваються на кордоні з Україною, також включають територію, що примикає до Грузії, країни, до якої Росія вторглася у 2008 році, на підтримку сепаратистських регіонів Південної Осетії та Абхазії».


На цьому тлі оглядачі доволі скептично оцінюють перспективи позитивних змін. В опублікованому в понеділок коментарі Bloomberg характеризує ситуацію із припиненням вогню як «хитку» і зазначає, що «міжнародні спостерігачі минулого тижня попередили про зростання насильства за того, що бойовики не пускають спостерігачів у прикордонні райони, де, як підозрює Україна, залишається важкі озброєння і російські війська».

Аналізуючи позицію Москви, Bloomberg наводить думки фахівців про те, що Росія «відчайдушно» хоче послаблення західних санкцій через «похмурі економічні реалії», які лише ускладнюються падаючими цінами на нафту. Але водночас, як наголошує директор німецького Фонду Маршалла США в Берліні Йорг Форбріг, «Росія, як і раніше, прагне добитися вирішення українського питання на своїх умовах».


За оцінками деяких аналітиків, підтримка Кремлем сепаратистських територій свідчить про намір Москви «заморозити» конфлікт на сході України й користуватися ним як важелем тиску на Київ, зокрема для того, щоб загальмувати в Україні політичні реформи й не дати країні вступити в НАТО. На це вказує в опублікованій у Newsweek статті закордонний кореспондент видання The Daіly Sіgnal Нолан Пітерсон, колишній пілот спецоперацій армії США, який воював в Іраку й Афганістані. Говорячи про масштабність і інтенсивність конфлікту на сході України, Пітресон наводить факти, про які багато хто в Америці не має уявлення. З весни 2014 року, пише він, конфлікт забрав життя 2269 українських військовослужбовців, що можна порівняти з втратами американських військ приблизно за 14 років бойових дій в Афганістані (2381). Небезпеку ескалації не можна недооцінювати, вважає він, і виносить своє застереження в заголовок: «Тривожне перемир’я в Україні — це порохова бочка».

Нью-Йорк.