Завтра у ФРН розпочинається Мюнхенська триденна конференція із безпеки. Очікується, що в ній візьмуть участь глави держав і урядів із 30 країн, 60 міністрів, політики, учені та керівники міжнародних організацій.


Україна також братиме участь у конференції й матиме ще одну можливість заявити про свою позицію з низки актуальних для країни питань, надіслати світові потрібні меседжі.

 

У доповіді до Мюнхенської конференції із безпеки зазначається, що однією з головних тем для обговорення буде дедалі зростаюча нестабільність у світі. Особливо, підкреслюється, бентежить посилення на-
пруженості у відносинах найпотужніших держав і те, що криза між Росією та Заходом і надалі залишається серйозною. Тим часом спостерігається «зростання воєнних витрат у РФ у обсязі ВВП та абсолютних значеннях, з піком на рівні 40 млрд. дол. 2015 року».


Також значну увагу приділяється ситуації у Східній Європі, де низка країн, зокрема, Україна, опинилися на перетині інтересів Росії і країн—учасниць НАТО. Тому ще до початку конференції експерти прогнозували, що одним із ключових питань у Мюнхені, поруч із подіями на Близькому Сході, стане воєнний конфлікт на Донбасі. «Ситуація в Україні особливо непроста, — йдеться у доповіді. — Якщо Мінські угоди швидко імплементують, то з’явиться можливість для поліпшення відносин між РФ і Заходом, а в німецького головування в ОБСЄ — можливість для нових дипломатичних ініціатив».


Утім, не варто очікувати від цього зібрання важливих політичних рішень чи певних проривів: конференція — подіум для дискусій.


Берлін.