Цими днями на бойовому сході нашої країни спостерігається ескалація воєнних дій: зросла кількість обстрілів з боку гібридних формувань із використанням зброї забороненого Мінськими домовленостями калібру. По всій лінії фронту активізувалися ворожі диверсійно-розвідувальні групи...

 

За даними групи «ІС», у контексті широкомасштабних командно-штабних навчань в «армійських корпусах» терористів не задіяні в навчаннях частини й підрозділи «ДНР», а також основну частину формувань «ЛНР» приведено в стан підвищеної боєготовності. Одночасно глава «ДНР» підписав «наказ №16» про посилення обстрілів позицій українських військ по низці напрямків на ділянках, де оперують формування «1-го АК ДНР».

Основна мета обстрілів — спровокувати сили АТО на вогонь у відповідь із важких озброєнь, з наступним обвинуваченням Києва в грубих порушеннях Мінських домовленостей. У «наказі» прописано такі збройні провокації в районі н. п. Горлівка, Мар’їнка, Комінтернове—Гнутове, Комінтернове—Талаківка.


За словами координатора «Інформаційного спротиву» Дмитра Тимчука, керівництво «ДНР» планує вирушити в Москву для одержання там «ЦУ». «Основна мета «консультацій» — обговорити «розроблення подальших механізмів взаємодії» російських «кураторів» з керівництвом «ДНР». Зокрема, ватажків «ДНР» не задовольняє зниження обсягів і перебої в поставках із РФ матеріально-технічної й фінансової «допомоги», що спостерігається після зміни «кураторів» і переформатування каналів поставок», — зазначив він.


З метою укомплектування окупаційних військ ватажки «ДНР» планують запровадити на підконтрольній території «строкову службу», повідомляє Головне управління розвідки МО України. Нібито призиватимуть чоловіків віком від 18 років, які ще не брали участь у бойових діях у складі проросійських терористичних угруповань. Пріоритет — особам, які раніше проходили службу в силових структурах України.


А тим часом на переговорному фронті настав відносний «режим тиші» в очікуванні зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», запланованої на 13 лютого. Нагадаємо, раніше із пропозицією відкласти засідання Тристоронньої контактної групи у зв’язку з недотриманням з боку представників окремих районів Донецької й Луганської областей низки ключових пунктів Мінських угод виступив Леонід Кучма, який представляє в ній Україну. Попередньо переговорний процес у столиці Білорусі може відновитися 17 лютого.


Проте консультації в тематичних підгрупах формату Україна—ОБСЄ—Росія тривають. Але результат — нульовий. Про це повідомив у телеефірі український представник у політичній підгрупі Роман Безсмертний. «Усе те, що ми бачимо, і на лінії розмежування, і за столом переговорів у Мінську, має такий контрпродуктивний характер. У зв’язку з тим, що складова з безпеки, яка є ключовою для початку якогось діалогу, не вирішена, вона загострюється, тому результат цих розмов фактично нульовий», — заявив він.


У свою чергу спеціальний представник голови ОБСЄ в контактній групі по Україні Мартін Сайдік вважає, що мінський процес працює й гідної альтернативи йому немає... «Переговорний процес вступив у важливу фазу, але нині нам потрібна політична воля», — заявив він. І поскаржився: мовляв, ОБСЄ не може силою підштовхувати сторони до врегулювання конфлікту.