У лютому в кілька разів зріс вантажопотік на в’їзд в Україну на пункті пропуску «Доманове» в Ратнівському районі, що на україно-білоруському кордоні. Утворилася величезна черга — до 70 хур, чого тут раніше ніколи не було.


Така активність пояснюється ситуацією, що виникла внаслідок непідписання між Республікою Польща та Російською Федерацією міждержавної угоди «Про застосування правил здійснення автомобільних перевезень з Російською Федерацією та встановлення квот на 2016 рік». Як наслідок, польська сторона припинила пропуск вантажних транспортних засобів з реєстраційними номерами РФ, які йдуть транзитом через територію Польщі в країни ЄС. Російські фірми, які займаються перевезеннями в Словаччину та Угорщину, за таких обставин прийняли рішення щодо об’їзду Польщі територією України.


Оскільки пункт пропуску «Доманове» розташований від Бреста найближче і звідтіля досить зручно добиратися до зазначених вище країн, то основний потік транспорту був спрямований саме сюди. При пропускній спроможності пункту «Доманове» на в’їзд в Україну 75 вантажівок за останню добу контрольні служби оформили їх 125.


Щоб уникнути великих черг, Волинською митницею і Луцьким прикордонним загоном проводиться комплекс заходів, спрямованих на забезпечення ритмічного функціонування пункту пропуску, пришвидшення пропускних операцій по вантажному напряму. Зокрема, і прикордонники, і митники збільшили за рахунок інших напрямків кількість контролерів на в’їзному каналі, а водіїв хур постійно інформують про стан на прикордонні, ведуть переговори з білоруською стороною щодо перерозподілу транспортних потоків на інші пункти.


Волинська область.