15 лютого — 27-ма річниця виведення військ з ДРА

...і голови схиліть 
в скорботі вічній.
За тих, кого убив 
Афганістан,
Чиї він душі зранив 
і скалічив...

Двадцять років тому в Бердичеві на Червоній горі було відкрито пам’ятник воїнам, які загинули під час виконання оголошеного тодішньою владою СРСР інтернаціонального обов’язку в ДРА. Відтоді кожного 15 лютого сюди приходять бойові друзі, побратими, мешканці міста, віддаючи шану полеглим землякам. Утім, у Бердичеві про афганців згадують не лише з нагоди чергових дат чи покладаючи квіти до пам’ятника й обеліска у сквері поблизу приміщення спілки. Чотири роки тому — чи не першими в Україні — тут при спілці створили юридичну службу для надання воїнам-інтернаціоналістам та членам їхніх родин правової допомоги. Її очолив юрист із багатолітнім досвідом, ветеран органів прокуратури, кавалер ордена «За заслуги» Леонід Сіроха. Разом із колегою юристом М. Єсіним вони проводять велику роботу із захисту прав та інтересів, до речі, не тільки членів спілки, а й воїнів АТО. Це, зокрема, представництво інтересів афганців і учасників антитерористичної операції на сході України в судах, в правоохоронних органах, консультації і роз’яснення чинного законодавства, юридична підготовка документів у різні установи з питань пенсійного, соціального, трудового та житлового законодавства та супровід документів самої спілки, публікації та виступи у засобах масової інформації.
Торік за ініціативою Леоніда Сірохи на території скверу було встановлено пам’ятний знак тим, хто пройшов горнило афганської війни. Це не просто ще один меморіальний знак на вулицях Бердичева. Це більше, ніж формальність чи данина минулому. Одним із найважливіших показників моральності людини є патріотизм. Виховання в молодого покоління любові до рідної землі, до свого народу, відданості справі, активної громадянської позиції — це і є той добровільний обов’язок, який узяли на себе бердичівські афганці. Так вони залишаються в лавах захисників країни. Щоправда, нині не за наказом генсеків, а за покликом власних сердець. І не чужої країни, а рідного краю...

Вл. інф.

Довідково

Бердичівська міська спілка воїнів-афганців нині налічує майже чотириста осіб. Понад 550 юнаків з району свого часу проходили службу в цій і досі неспокійній країні. З них 28 воїнів загинуло, 14 було поранено, 99 нагороджено орденами і медалями СРСР.