Баскетбол. Україна все ще має шанс не втратити право на проведення Євробаскета-2015. Остаточне рішення прийматиме Рада ФІБА-Європа, засідання якої відбудеться 15 травня. Але до цього часу українська сторона повинна надати гарантії того, що проект у роботі, та насамперед гарантій чекають від держави. Про це на спеціальній прес-конференції в київському Палаці спорту заявили президент ФБУ, олімпійський чемпіон Олександр Волков і директор Місцевого оргкомітету (МОК) Маркіян Лубківський.

— Засідання Ради   ФІБА-Європа у штаб-квартирі організації в Мюнхені (Німеччина), на якому вирішувалася доля Євробаскета-2015, тривало понад шість (!) годин, — розповів Олександр Волков. — Звичайно, події в нашій державі налякали європейських баскетбольних чиновників, тому багато федерацій стали порушувати питання про можливість проведення турніру в Україні. Була серйозна дискусія, та зрештою нас підтримали геть усі. Представник Словенії й узагалі сказав, що з моменту, відколи його країна отримала право проводити Євробаскет-2013, у них чотири рази змінювався уряд, і за вісім місяців до початку не було ясно, чи буде турнір. Проте він відбувся. Так само і тепер. Нас попросили презентувати план дій у нових реаліях до засідання Ради ФІБА у травні.
Отож, на тижні ми маємо визначити, хто в державі відповідатиме за цей проект, і зробимо все, щоб сюди приїхали представники ФІБА-Європа і змогли переконатися, що ми можемо вести підготовку до чемпіонату. Докладемо всіх зусиль, щоб турнір відбувся в Україні. Все залежить від уряду та інвесторів.
Про необхідність рішень на державному рівні говорив і Маркіян Лубківський:
— Очікуємо стратегічного рішення від українського уряду, який може або продовжити підготовку до турніру, або зупинити її. Моя заява про те, що ми не готові проводити чемпіонат, була емоційною. Але я чітко розумію, що тепер можна зробити, а що ні. Якщо буде ухвалено рішення про продовження розвитку проекту, який буде вигідним і уряду, й інвесторам, то турнір відбудеться.
Чималих зусиль довелось докласти, щоб переконати ФІБА-Європа: чемпіонат не варто переносити. Ми відмовилися від багатьох речей і проектів у плані популяризації турніру. Вони недоречні в нинішніх реаліях. Але наскільки швидко й ефективно ми рухатимемося далі, залежить від рішення Кабінету Міністрів. Повторюю: ситуація в країні вкрай складна. Та разом з тим Євробаскет має велике значення для міжнародної репутації нашої країни. Всі ми ще не забули, як прекрасно Україна провела футбольний Євро-2012, і я сподіваюся, що уряд прийме рішення в інтересах іміджу держави.
...Останній строк, коли Україна має підтвердити гарантії проведення турніру, становить 15 місяців до початку змагань. Для нас це — кінець травня—початок червня. Тож час ще є.
Як відомо, Євробаскет повинен відбутися в шести містах України (Києві, Донецьку, Львові, Харкові, Одесі й Дніпропетровську) восени 2015 року. За винятком Харкова, де будівництво арени припинено (його починав Сергій Курченко, якого оголосили в розшук), в інших містах роботи тривають. Цим займаються інвестори, які теж очікують позитивного сигналу від Кабінету Міністрів. Тоді темпи будівництва в рази збільшаться.
До речі, Місцевий оргкомітет надав міністру спорту Дмитру Булатову фінансовий план істотної мінімізації витрат, який передбачає державні видатки на рівні 1,1—1,2 мільярда гривень. Між іншим, раніше країна збиралася витратити на турнір близько 8 мільярдів. Тепер, за словами Лубківського, основна надія — на приватних бізнесменів, які можуть виділити на Євробаскет близько п’яти мільярдів.
Нагадаємо: раніше Україна під Євробаскет-2015 зобов’язалася звести багатофункціональні арени. Зокрема, Ігор Коломойський збирався будувати комплекси в Києві, Львові та Дніпропетровську. В Донецьку Борис Колесніков уже почав зводити «Кальміус Арену».
А тим часом Франція і Німеччина пропонують частину матчів Євробаскета-2015 прийняти в себе. Так би мовити, допомогти Україні. А у ФІБА-Європа є й план В, який набуде чинності, якщо наша країна до травня не надасть гарантій. Однак, як зазначив народний депутат України Олександр Волков, він певен майже на сто відсотків, що держава в підсумку підтримає проект Євробаскета-2015. І відбудеться це найближчим часом.
Фото автора.
Олександр Волков (ліворуч) і Маркіян Лубківський.