Над розв’язанням проблем стабільного енергопостачання регіону в умовах АТО влада Луганщини сьогодні працює у кількох напрямах, два з яких можна назвати основними. По-перше, область прагне повернутися в Єдині енергетичні системи України, від яких була вимушено відключена через воєнні дії на Донбасі. По-друге, домогтися перереєстрації «Луганського енергетичного об’єднання» на підконтрольній Україні території.

«ЛЕО» хоче напитися й губи не замочити

Луганське казначейство наполягає на перереєстрації «Луганського енергетичного об’єднання» на території, контрольованій українською владою. Це питання принципове, оскільки через те, що ТОВ «ЛЕО» прописане в «ЛНР», виникають проблеми в органів місцевої влади української частини області. Зокрема, у виконком Рубежанської міськради надійшло попередження від ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» про обмеження постачання електроенергії через борг у 36 402,39 грн. Аналогічні попередження одержали комунальні заклади міста, управління освіти й культури тощо. У міськраді дивуються: ще 18 грудня були спрямовані платіжні доручення на оплату електроенергії в управління Державної казначейської служби України в Рубіжному. Однак далі вони не пішли через те, що «ЛЕО» зареєстроване на не підконтрольній Україні території. Схожа ситуація склалася й у Лисичанському нафтохімічному технікумі.
«Але власник «ЛЕО» поки що не готовий зробити цей крок, — констатує директор департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Луганської обласної ВЦА Максим Шахов. — Аргументуючи тим, що проблем немає: підприємство здійснює усі платежі з відрахування в бюджет України через українські банки. Що ще треба?»
Показово, що власник ТОВ «ЛЕО» живе в Росії.

Ще кілька зусиль

У Луганській області планують протягом двох місяців розв’язати проблеми стабільного енергопостачання, що дасть змогу запустити великі підприємства. Зокрема, влада дуже розраховує на поновлення виробництва певної продукції на «ЛИНІКу», Рубежанському казенному заводі «Зоря», сєверодонецькому «Азоті».
У зв’язку з бойовими діями регіон виявився від’єднаний від Єдиної енергосистеми України. Після виходу з ладу кількох підстанцій виник окремо працюючий «острів» Луганської ТЕС, і північні райони вже рік страждають від перебоїв з електрикою. Ще влітку 2015-го представники обласної влади обговорювали з енергетиками можливості відновлення пошкоджених повітряних ліній. Крім того, йшлося про можливість будівництва повітряної лінії 220 кВ до підстанції «Ювілейна», яка живитиметься від ВЛ 500 кВ «Нововоронезька АЕС — Донбаська». Орієнтовний строк реалізації проекту — від 9 до 12 місяців.
Плани є, але втілити їх у життя проблематично, оскільки зруйновані мережі перебувають по різні боки лінії фронту. На підконтрольній Україні території робота просувається досить оперативно. У грудні по трьох лініях електропередач ступінь відновлення становив від 72 до 75 відсотків. За словами Максима Шахова, робота на території «ЛНР» триває повільно. «То вони нам кажуть, що в них немає технічної змоги, то ПММ для виїзду на місце немає, то часто воєнні дії перешкоджають», — уточнює він. Ще одна проблема полягає в тому, що і в «сірій зоні», і на підконтрольній НЗФ території все потрібно погоджувати через Мінські домовленості. Проте в області розраховують, що за кілька місяців роботи з відбудови електроліній будуть завершені й Луганщина повернеться в енергосистему України. Повернеться, щоб вижити.