«Сили АТО протягом дев’яти місяців забезпечували ізоляцію кризового району на сході країни та не допускали його розширення на решту території країни. Співвідношення сил і засобів ЗСУ та НЗФ на Дебальцівському плацдармі склалося на користь противника. Загальна кількість особового складу підрозділів ЗСУ в лютому 2015 року становила приблизно 4700 бійців. В їхньому розпорядженні було 50 танків, 40 артилерійських систем, 15 реактивних систем залпового вогню. Бойовиків — понад 19 тисяч осіб. У них було 120 танків, 180 артилерійських систем, до 60 реактивних систем залпового вогню.


Провівши активні рейдові та штурмові дії поблизу Дебальцевого, Чорнухиного, Кам’янки, Ольховатки, Санжарівки, Нижнього Лозового та Луганського, за підтримки РСЗВ, артилерії і танків, противник прорвав оборону наших військ з напрямку Вергулівки, вийшов на східну околицю Дебальцевого та взяв під контроль основні адміністративні будівлі міста, залізничний вузол, мікрорайон Жовтневий.


Враховуючи, що підрозділи сил АТО на Дебальцівському напрямку виконали всі визначені завдання, а також ситуацію, що склалася, для збереження життя і здоров’я особового складу, озброєння та військової техніки було прийнято рішення до ранку 18 лютого 2015 року здійснити відведення підрозділів із району Дебальцевого.


Під час бойових дій у районі Дебальцевого у період з 15 січня по 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 — взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцівського виступу загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовця ЗСУ. Приблизно 30% техніки було знищено бойовиками або виведено з ладу силами українських підрозділів».


За інформацією офіційного сайту Міноборони.

 

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

 

28 липня 2014 року ЗСУ визволили від незаконних збройних формувань населений пункт Дебальцеве. Наші бійці на дорогах встановили й обладнали додаткові блокпости, що дало змогу укріпити позиції, а також звузити кільце навколо Горлівки та Донецька. Після укладення перших Мінських домовленостей та оголошення режиму припинення вогню в секторі «С» сили АТО не проводили наступальних операцій. Було навіть залишено декілька населених пунктів поблизу Дебальцевого. Утім, саме місто неодноразово зазнавало атак з боку терористів, а також руйнувань від обстрілів з установок «Град», артилерії.


У січні 2015 року відновились активні бойові дії по всій лінії зіткнення в зоні АТО, і зокрема в секторі «С». Під час зимової кампанії командування бойовиків та російських військ мало за мету ліквідацію т. з. Дебальцівського плацдарму. Бойовики атакували Троїцьке, Санжарівку та висоти довкола. 31 січня українські підрозділи були вибиті з Вуглегірська, який був одним з ключових пунктів в обороні на дебальцевському напрямку. З захопленням міста та зайняттям пануючих висот над дорогою у бойовиків з’являлася можливість оточити підрозділи сил АТО в Дебальцівому та південніше від нього. Саме під час цих жорстоких боїв 12 лютого були підписані другі Мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Однак, незважаючи на оголошений режим припинення вогню та присутність місії ОБСЄ, бойовики продовжували штурмувати позиції ЗСУ. 18 лютого українські війська, для уникнення оточення, відступили з міста та найближчих опорних пунктів.