Кілька тисяч мешканців грецького острова Кос провели акцію протесту проти створення в райському куточку реєстраційно-перевалочного центру для біженців. Вони зібралися біля старих казарм, які переобладнують під табір для прийму мігрантів, і скандували: «Без « гарячих точок» на Кос!», «Хочемо спокою!». Після того як близько 200 активістів спробували взяти штурмом казарми, поліції довелося застосовувати сльозогінний газ для розгону протестувальників.


Нагадаємо, що Греція пообіцяла ЄС відкрити в країні до 15 лютого 5 «гарячих точок» для реєстрації нелегалів. Острів Кос є однією з них.


ЄС дав Афінам три місяці на усунення порушень Шенгенської угоди. А якщо цього не буде зроблено, то країни-члени ЄС пригрозили закрити кордони із Грецією, оскільки, як зазначається у доповіді Європейської комісії, на кордонах Греції «не проводиться ефективна ідентифікація і реєстрація незаконних мігрантів, відбитки пальців, як правило, не вводяться в систему, особисті й проїзні документи не перевіряються на справжність». Якщо Греція не зможе виконати це в установлений термін, то Єврокомісія застосує статтю 26 Шенгенського кодексу. Згідно з нею, країни-члени ЄС мають право закрити кордони з Афінами на строк до двох років.