Не менш як 50 мирних мешканців загинули внаслідок авіаційного бомбардування сирійської провінції Алеппо. Під обстріл потрапили п’ять лікарень і дві школи — в регіоні, який контролюють сили опозиції, повідомили в Організації Об’єднаних Націй.


Як зазначено у відповідній заяві, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав повітряні удари по цивільних об’єктах «щонайгрубішим порушенням норм міжнародного права».


Жорстко розкритикували режим Асада і Росію за авіаудари і країни Заходу. Новообраний міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Ейро назвав напади на лікарні «воєнним злочином». У Туреччині пообіцяли «дати жорстку відповідь». У США «поставили під сумнів готовність і здатність Росії допомогти зупинити жорстокість режиму Асада проти власного народу», повідомляє DW.


Меґо Терзян, керівник французького відділення організації «Лікарі без кордонів», яка керує однією з розбомблених лікарень у місті Маарат-ан-Нууман, заявив, що є підстави вважати: удари здійснили або сирійські урядові, або російські війська. Проте Росія, а також Сирія заперечили такі звинувачення і перекинули відповідальність на західну коаліцію.


Як повідомляв «Голос України», 12 лютого в Мюнхені вдалося досягти домовленості щодо припинення бойових дій у Сирії, яке мало б початися за тиждень. Проте президент Сирії Башар аль-Асад вже заявив, що виконати міжнародну домовленість буде важко. «Вони кажуть, що хочуть припинення вогню за тиждень. А хто здатен виконати всі умови й вимоги за тиждень? Та ніхто!» — заявив він, виступаючи на телебаченні. До того ж якщо зупинення бойових дій і відбудеться, воно не означатиме, що кожна сторона припинить застосовувати зброю, додав Асад.  Також  він наголосив, що будь-яке політичне врегулювання в Сирії може відбутися тільки на засадах нині чинної сирійської конституції.


Сирійська опозиція натомість наполягає, що досягти миру вдасться лише за умови, якщо в переговорах не братиме участі Асад і найнаближеніші до нього діячі нинішньої влади.