У парламенті Південної Кореї заговорили про створення атомної бомби. Керівник правлячої партії «Сенурідан» Вон Ю Чхоль, коментуючи дії КНДР зі створення балістичних ракет, заявив, що Республіка Корея повинна мати власну ядерну зброю. «Ми не можемо брати в борг парасольку в сусіда кожен раз, коли йде дощ, — образно пояснив він. — Нам необхідний власний плащ, який ми носитимемо самі».


Під парасолькою політик мав на увазі підтримку США. За його словами, принцип денуклеризації, якого дотримується Південна Корея з 1991 року, коли було оголошено про виведення з її території тактичної ядерної зброї й досягнення спільно з КНДР без’ядерного статусу Корейського півострова, виявився «безглуздим» після ядерних випробувань КНДР.


Підтримав керівник партії (і лідер парламентської фракції) рішення уряду про зупинення 124 південнокорейських підприємств у спільній індустріальній зоні в місті Кесон на території КНДР. Пхеньян щороку отримував звідти понад 100 млн. доларів. У Південній Кореї не без підстав вважають, що значна частина прибутку йшла на продовження ракетно-ядерних програм КНДР. Закриття Кесонського індустріального парку стало однією із складових санкцій Республіки Корея проти КНДР.


Раніше в пресі з посиланням на високопоставленого перебіжчика повідомлялося про «семиденний план» лідера КНДР захопити Південну Корею військовим шляхом. Такий собі бліцкриг — аби Сеулу не встигла надійти допомога від союзників. Війна повинна була вестися з використанням різних «асиметричних заходів», у тому числі з ядерною зброєю, якщо це знадобиться. Не дивно, що чимало південнокорейських політиків після цього заговорили про повернення тактичної ядерної зброї на свою територію. У Південній Кореї розуміють, що, маючи такого єдинокровного сусіда, треба використовувати всі наявні можливості для захисту країни.


Після останніх випробувань у КНДР ядерної зброї та запуску балістичної ракети США розмістили в Південній Кореї три додаткові зенітно-ракетні комплекси Patrіot. А на минулих вихідних, як повідомило агентство Yonhap, у Японському морі відбулися триденні військові навчання із відбиття потенційних підводних атак КНДР. У них взяли участь по одному підводному човну Південної Кореї та США. Далі заплановано маневри з використанням авіації для пошуку та знищення підводних човнів противника. Наступні навчання передбачаються уже в березні.