У Полтавському краєзнавчому музеї презентували туристичний потенціал Решетилівського району. На зустріч із туроператорами, екскурсоводами та іншими фахівцями галузі приїхали його керівники, підприємці, народні майстри. Останні доповнили розповіді про минувшину та сьогодення рідного краю майстер-класами з виготовлення виробів, які стали своєрідними візитівками Решетилівки.

 

Упродовж багатьох десятиліть цей населений пункт знають передовсім як «столицю» відомої далеко за межами України решетилівської ручної вишивки «білим по білому» та килимарства. І хоча розквіт «брендових» ремесел припав на часи функціонування тамтешньої фабрики художніх виробів, яка сьогодні не працює, у селищі-райцентрі залишилися корифеї та подвижники цієї справи. Її залюбки опановує молодь, яка навчається у місцевому художньому ліцеї.


Зрештою, саме Решетилівка стала малою батьківщиною шедеврів, які презентують Україну в столицях світу та Європи. Блакитну залу ООН у Нью-Йорку прикрашає килим уславленої майстрині Надії Бабенко «Дерево життя». Водночас робота ще одного решетилівського класика килимарства Леоніда Товстухи «Народжені рідною землею» яскравіє у залі штаб-квартири Ради Європи у Страсбурзі. До речі, копію «ООНівського» килима можна побачити у районному краєзнавчому музеї. Зберігається там і копія прикрашеної білосніжною вишивкою сукні Софі Лорен. Оригінал 1969 року, коли італійська кінозірка приїздила на Полтавщину для зйомок у фільмі «Соняшники», виготовили і подарували всесвітньо відомій гості майстрині згаданої фабрики художніх виробів.


Сьогодні у Решетилівці працюють над тим, щоб фірмову вишивку «білим по білому» офіційно визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО.

Полтавська область.

 


На знімку: викладач Решетилівського художнього ліцею Юлія Тушко дає майстер-клас із килимарства.


Фото автора.