Європейський Союз занепокоєний систематичним порушенням основних прав і свобод жителів окупованого Росією Криму і, зокрема, кримських татар із боку Росії, повідомив речник представництва ЄС в Україні Давід Стулік. «Ми також неприємно вражені намірами заборонити діяльність Меджлісу — парламенту кримськотатарського народу», — наголосив він.

 

ЄС повторює заклик до повного, вільного і необмеженого доступу міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополем, заявили у представництві.


Окрім того, в інтерв’ю виданню «Новое время» Давід Стулік зауважив, що в ЄС рішуче засудили незаконне утримання під арештом тринадцяти українських громадян і затримання представників кримськотатарського народу російською владою у Криму 11—12 лютого 2016 року. У зв’язку з цим Євросоюз закликає Кремль припинити всі політичні репресії і негайно відпустити всіх незаконно затриманих громадян.


МЗС України також висловило протест у зв’язку з продовженням російською стороною протиправних дій стосовно громадян України, незаконно затриманих і засуджених російською владою.