Запорізька влада — й обласна, і міська — бере курс на повернення на магістралі транспортних засобів, розрахованих на перевезення великої кількості пасажирів. Одним із етапів підготовчої роботи стала презентація так званого інтелектуального автобуса. Спеціальний пристрій у ньому дає змогу розв’язати чи не найголовнішу сьогодні проблему — контролю за перевезеннями. 

Зокрема, завдяки технологіям GPS можна бачити увесь маршрут руху на комп’ютері. Не забуто пасажирів і в салоні — їхнє інформування включає не лише оголошення про зупинки, а навіть і про різні види небезпеки під час неоголошеної війни на сході. Окрім того, «розумна» техніка дає змогу розраховуватися за проїзд без участі людини — спеціальними платіжними картками.
Утім, тут є проблема — чи знайдеться інвестор, якого зацікавлять такі новації? І чи стане Запоріжжя тим одинадцятим містом у країні, де систему буде впроваджено? Адже жорсткий контроль з прозорими грошовими потоками вигідний далеко не всім перевізникам. А ще — надійно відсікає всі «ліві» машини на маршрутах. Бо місцеположення зареєстрованого автобуса у онлайн-режимі стане відомим не лише контролерам, а й пересічним городянам.

Запоріжжя.