У четвер усі турецькі газети вийшли із заголовками в чорних рамках на першій сторінці: «Засуджуємо терор!», «Кривавий вечір в Анкарі». Вибух пролунав у середу у вечірню годину пік (18.31 за київським часом) в адміністративному центрі Анкари. 


Тут розташовані Генеральний штаб збройних сил, парламент і будівлі кількох міністерств. За початковими даними, начинений вибухівкою легковик було підірвано на пожвавленому перехресті бульвару Іньоню, коли на червоному сигналі світлофора зупинився автобус із службовцями Генштабу Туреччини. На місці вибуху виникла пожежа, що охопила три машини, які стояли поруч.      Як повідомив мер Анкари Мехмет Киличлар, на місці інциденту загинуло 28 осіб, ще 61 було госпіталізовано з пораненнями до різних клінік столиці. Багато хто з них у тяжкому стані, тому кількість жертв може зрости. Одразу після теракту Вища рада з питань радіо й телебачення запровадила обмеження на висвітлення в ЗМІ трагедії, яка шокувала не тільки мешканців столиці, а й усіх громадян країни.


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скасував свій візит до Азербайджану, а прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу відмовився від поїздки до Брюсселя, де повинен був доповідати про вирішення проблеми біженців і вимагати грошей від ЄС на їх утримання у Туреччині.


Турецькі ЗМІ з посиланням на анонімне джерело в спецслужбах повідомляють, що теракт міг бути як справою рук бойовиків Курдської робочої партії, оголошеної в Туреччині забороненою терористичною організацією, так і «Ісламської держави». Президент уже по-обіцяв народу, що терористів й організаторів теракту буде обов’язково виявлено й проти них вживуть найжорсткіших заходів. «Нехай знають, що Туреччина не буде вагатися й у будь-який момент, у будь-якому місці й у будь-якому випадку використовує своє легітимне право на захист», — зазначив Реджеп Эрдоган.


Теракт в Анкарі засудили багато глав держав і генсек НАТО Єнс Столтенберг. Останній запевнив, що «союзники по НАТО згуртуються у боротьбі з тероризмом». Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики й безпеки Федеріка Могеріні у своєму посланні Анкарі наголосила: «У цей важкий момент європейські країни разом із Туреччиною і турецьким народом».


А учора під час руху військового конвою в районі міста Лідже  прогримів новий вибух. У результаті загинуло семеро осіб — усі вони представники сил безпеки.


Нагадаємо, що тільки за трохи більш як півтора місяця цього року в Туреччині вчинено вже понад десяток терактів. 

 

Уламки згорілого військового автобуса — вибух пролунав, коли на червоний сигнал світлофора на перехресті зупинився транспорт, що перевозив військовий персонал Генштабу Туреччини.


Фото Xіnhua/Укрінформ.