Рівень військово-технічної співпраці з нашими стратегічними партнерами далеко не найкращий. Про це заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов, виступаючи вчора на Українському форумі з оборони і безпеки в Києві. Таку ситуацію він пов’язав з «мюнхенським синдромом» українських союзників — небажанням дражнити агресора. Як зазначив Турчинов, передусім це стосується летальної зброї. «Саме тому наш пріоритет — розвиток оборонно-промислового комплексу України, відновлення того потенціалу, який був у країни 20—30 років тому», — заявив секретар Радбезу. Раніше глава Місії України при НАТО Єгор Божок висловив думку, що сьогодні без НАТО належним чином реформувати сектор безпеки й оборони Україна не зможе.

Своєю чергою гендиректор «Укроборонпрому» Роман Романов повідомив: для переходу підприємств державного концерну на виробництво техніки за стандартами НАТО необхідно майже 21 млрд. грн. А посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, який побував на форумі в столиці, зазначив, що американські інвестори готові вливати в нашу країну ресурси й капітал, але для цього конче потрібно посилити боротьбу з корупцією і продовжити реформи. Також він повідомив: у березні на Яворівський полігон у Львівську область прибуде група американських солдатів для проведення другої фази навчань Fearless Guardіan, «щоб допомогти Україні зміцнити свої оборонні потужності». Днями військовослужбовці 1-го батальйону 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ успішно закінчили першу ротацію цих навчань.

У навчальному центрі Нацгвардії України в Золочеві Львівської області також відбулися планові навчання за стандартами НАТО. Інструкторами на них виступили українські військовослужбовці, які отримали відповідну підготовку під час минулорічних Fearless Guardіan (на знімку).

Фото Євгена КРАВСА.