У парламентських кулуарах жваво обговорюють можливість виходу з політичної кризи у зв’язку з тим, що Верховна Рада не проголосувала за відставку уряду.

 

Блок Петра Порошенка не виходитиме з парламентської коаліції, попри будь-які заклики, — заявив в інтерв’ю журналістам лідер фракції БПП Юрій Луценко. Однак, за його словами, парламент не може працювати з чинним урядом у його нинішньому форматі. На думку Луценка, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк має прийняти одне з двох рішень: або запропонувати парламенту новий формат уряду та конкретний щомісячний план реформ, або скласти з себе повноваження. У БПП вважають, що рішення має бути ухвалено до середини березня, коли продовжить роботу парламент. «Якщо цього не станеться, я не виключаю повернення до голосування про відставку Прем’єр-міністра, яка тягне за собою відставку всього уряду», — заявив Луценко.

У «Народному фронті» розглядають сценарій формування нової коаліції на базі БПП, НФ і Радикальної партії Олега Ляшка. Про це заявила журналістам заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар. А Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій після відкриття у кулуарах виставки, присвяченої річниці розстрілів на Майдані, у коментарі журналістам підкреслив, що немає юридичного механізму повторного голосування за проект постанови про відставку Кабінету Міністрів, як і немає механізму додаткового врахування голосів депутатів за законопроект, якщо не спрацювала картка. «Якщо в когось не спрацювала карточка, це не є підставою для переголосування», — сказав А. Парубій.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко повідомила в кулуарах журналістам, що передала Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману заяву з підписами всіх депутатів із фракції про вихід із парламентської коаліції. Лідерка «Батьківщини» назвала декілька ймовірних сценаріїв відставки уряду Яценюка. За її словами, оскільки парламент «провалив» голосування за недовіру Кабміну, є можливість скористатися ст. 85 п. 12 Конституції України, де йдеться про право парламенту звільнити з посади Прем’єр-міністра. При цьому відставка прем’єра автоматично означатиме відставку всього складу уряду. Ще одним конституційним способом Тимошенко назвала вихід «усіх демократичних, чесних, моральних депутатів» із коаліції — тоді, якщо в ній не буде 226 голосів, доведеться формувати нову коаліцію і вносити нову кандидатуру на посаду прем’єра та членів уряду. Водночас Тимошенко спростувала припущення деяких ЗМІ, що вона претендує на посаду глави уряду.

Фракція «Самопоміч» участі в ранковому пленарному засіданні не брала, а в цей час скликала надзвичайне засідання проводу партії, на якому мала визначитися, виходить вона чи ні з коаліції. По завершенні заходу відбулася прес-конференція, під час якої голова фракції Олег Березюк повідомив: «на засіданні було ухвалено рішення: визнати неможливим подальше перебування «Об’єднання «Самопоміч» у союзі з політичними силами, які стали учасниками олігархічного перевороту у парламенті, та припинити участь у парламентській коаліції». Крім того, за його словами, партія ініціюватиме створення платформи для об’єднання експертного та громадського середовища на національному та регіональному рівнях з метою узгодження спільних позицій щодо Конституції України, економічного розвитку та зростання добробуту людей, реформ у ключових галузях та розробки плану дій для досягнення цих цілей. Фракція ініціюватиме також зміни до закону про вибори, аби проведення наступних парламентських перегонів відбулося на основі відкритих виборчих списків. Водночас обранці задекларували готовність підтримувати законопроекти нової коаліції та Президента, які сприятимуть обороноздатності країни, євроінтеграції та зростанню добробуту людей.

О. Березюк повідомив також, що всі члени фракції підписали звернення до Голови Верховної Ради щодо припинення своєї участі у коаліції. Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, він повідомив, що члени фракції готові залишити будь-яку посаду з тих, що вони обіймають, у т. ч. й заступника глави парламенту.

Вл. інф.