Міністерство праці й соціального захисту населення Республіки Узбекистан підбило підсумки діяльності за 2015 рік у галузі соціального захисту, працевлаштування населення, охорони праці й трудових прав.

 

Як зазначається, у звітному періоді діяльність Міністерства праці й соціального захисту населення була спрямована на забезпечення виконання найважливіших пріоритетів соціально-економічного розвитку, визначених Президентом Республіки Узбекистан на засіданні Кабінету Міністрів 16 січня 2015 року, реалізацію активних заходів на ринку праці, моніторинг здійснення програм створення робочих місць і забезпечення зайнятості, посилення соціальної підтримки вразливих груп населення, дотримання і вдосконалення законодавства про працю та її охорону, сприяння трудовій міграції населення.


В 2015 році 16,8 тис. самотніх людей похилого віку, пенсіонерів та інвалідів узято на облік, із них майже 15,7 тис. потребують стороннього догляду й допомоги, котрі охоплені соціальним обслуговуванням вдома, з яких 4,2 тис. самотніх забезпечуються пільгами відповідно до Указу Президента Республіки Узбекистан від 27 травня 1991 року №УП-212. 670 самотніх людей похилого віку, пенсіонерів і інвалідів проживають у будинках-інтернатах «Саховат» і охоплені соціальним обслуговуванням. Понад 6,8 тис. інвалідам, у тому числі дітям-інвалідам, надається медико-соціальне обслуговування в будинках-інтернатах «Мурувват». У звітному періоді нужденних інвалідів на безоплатній основі забезпечено 7115 технічними засобами реабілітації, у тому числі інвалідними візками забезпечено 2912 осіб, слуховими апаратами — 1060, милицями — 1342, палицями — 1801.


У реабілітаційних центрах Міністерства праці й соціального захисту населення у звітному періоді надано реабілітаційні послуги понад 19,2 тис. інвалідів, у результаті проведених медико-соціальних і професійних заходів ефективність реабілітації інвалідів становила 25,5%, з яких серед дітей-інвалідів — 20,0%. Створено сприятливі умови для зміцнення здоров’я за рахунок підвищення рівня і якості медичного й санаторно-оздоровчого обслуговування. Починаючи з 2015 року запроваджено порядок оздоровлення ветеранів війни і трудового фронту 1941—1945 років — один раз на рік у прийнятні для них терміни в санаторно-оздоровчих установах Міністерства праці й соціального захисту населення Республіки Узбекистан, Ради Федерації профспілок Узбекистану та органів державного і господарського управління республіки. Станом на 31 грудня 2015 року 11804 ветерани війни й трудового фронту були забезпечені путівками на оздоровлення.


У звітному періоді безпосередньо і за участі Міністерства праці й соціального захисту населення розроблено понад 12 нормативних правових актів, спрямованих на вдосконалення законодавства щодо праці, зайнятості й соціального захисту населення, охорони праці тощо. Міністерством праці й соціального захисту населення разом з іншими причетними міністерствами та відомствами вжито конкретних заходів із зміцнення співробітництва з питань запобігання торгівлі людьми, захисту трудових прав, а також перспективи взаємодії із цих питань із міжнародними організаціями, такими як Міжнародна організація праці (МОП), Світовий банк (СБ) тощо.


Реалізовано низку системних заходів стосовно впровадження в системі Міністерства праці й соціального захисту населення сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. У рамках Єдиного порталу інтерактивних державних послуг організовано надання 10 видів інтерактивних послуг щодо наявних вільних робочих місць, трудового законодавства, умов праці, соціального обслуговування, трудової міграції. Розроблено і впроваджено в практику роботи програмні продукти «Вакансія», «Ринок праці», «Newjob», які дають можливість розвивати послуги із працевлаштування, запровадити оперативний електронний облік створених робочих місць і їх достовірності. До системи електронного документообігу залучено 276 структурних підрозділів міністерства, у тому числі всі 14 територіальних управлінь і 193 районні (міські) центри сприяння зайнятості й соціального захисту населення, 68 підвідомчих організацій.

Матеріал надано Посольством Республіки Узбекистан в Україні.